Η αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι υπόθεση όλων μας

koynoypoktonia 2018 01

Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών, με διαφορετικές βιολογικές συνήθειες, αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, αφού είναι φορείς αυτών, όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου. 

Πέρα αυτών, η όχληση που προκαλούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου, από τη Μ. Τρίτη 3/4/2018, ξεκίνησε τις εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών, πραγματοποιώντας τις πρώτες δειγματοληψίες και παράλληλα ψεκασμούς προνυμφοκτονίας με εγκεκριμένα σκευάσματα κατά μήκος του ρέματος της Πικροδάφνης το οποίο θεωρείται βασική εστία αναπαραγωγής των ενοχλητικών εντόμων. Οι Εφαρμογές θα επαναλαμβάνονται ανά 7 έως 10 ημέρες.

Επίσης σε κρίσιμα σημεία πρασίνου, όπως παιδικές χαρές, σιντριβάνια, πλατειές κ.α. θα καταγράφονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και θα αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δρουν στο προνυμφικό στάδιο του εντόμου χωρίς να επηρεάζουν τους υπολοίπους υδρόβιους οργανισμούς του οικοσυστήματος.
Συγκεκριμένα στο ρέμα της πικροδάφνης το σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι το VECTOBAC 12 AS (δ.ο. Bacillus thuringiensis israelensis 14 12.0001 U/mg). Aρ. Έγκρισης 12371/00.

koynoypoktonia 2018 02

Λίγα λόγια για το κουνούπι Τίγρης

Το Κουνούπι Τίγρης είναι ένα ιδιαίτερα επιθετικό και επίμονο κουνούπι, τσιμπάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ζει μέσα στους κήπους και τις αυλές των σπιτιών και η όχληση που προκαλεί είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλούν άλλα κουνούπια, ακριβώς επειδή ενοχλεί τον άνθρωπο όλες τις ώρες της ημέρας και του δειλινού.
Το είδος αυτό έχει την ιδιότητα να αποθέτει τα αυγά του σε περιορισμένες συλλογές νερού, π.χ. δοχεία, λούκια υδρορροής, πλαστικούς κουβάδες, παλαιά ελαστικά αυτοκινήτων, κοιλότητες δένδρων. Τα δε αυγά μπορούν να παραμένουν βιώσιμα σε στεγνό υπόβαθρο για πολλούς μήνες και να συνεχίζουν κανονικά την εκκόλαψη τους μόλις πλημμυρίσει πάλι με νερό η εστία όπου βρίσκονται.

Το Aedes albopictus μετακινείται ενεργά σε μικρή ακτίνα, το πολύ 200-500 μέτρων (το 90% των θηλυκών < 100 μέτρα), δηλαδή πρακτικά παραμένει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο έχει αναπαραχθεί. Με βάση το ότι τόσο η προνυμφοκτονία ευκαιριακών και ιδιαίτερα περιορισμένης έκτασης εστιών αναπαραγωγής, που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε μπαλκόνια ή ταράτσες, όσο και η ακμαιοκτονία είναι πρακτικά αδύνατη, κύριος τρόπος ελέγχου του είδους είναι ο περιορισμός των εστιών αναπαραγωγής του.

Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους θα πρέπει να γνωρίζουμε τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους και να μεγαλώνει η προνύμφη τους. Ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι το στάσιμο νερό. 

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Για το λόγο αυτό
• Φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, λεκάνες,κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
• Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
• Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
• Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής
• Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).
• Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
• Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
• Καλύπτουμε τις μπαγαζιέρες , βάρκες, δεξαμενες ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
• Αν έχουμε πισίνα καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
• Κάλυψη περιεκτών με στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή κάλυψη της συλλογής(σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).
• Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή μας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.-