Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017

Ανιχνευτικό, αναπτυξιακό τεστ στα παιδιά των Παιδικών Σταθμών

opkap anaptyjiako checkup 2017

Στο πλαίσιο της διαρκούς και πολύπλευρης προσφοράς στις ανάγκες των παιδιών, ο Οργανισμός Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας Αγ. Δημητρίου, σε συνεργασία με τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή κ. Στέλιο Μαντούδη, πραγματοποίησαν Ανιχνευτικό - Αναπτυξιακό Check-up στα προνήπια που φιλοξενούνται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Είναι γνωστό ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού καθορίζουν το μέλλον του. Αν του προσφέρουμε ερεθίσματα σε μία σωστή χρονική περίοδο, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ικανότητες του και ταυτόχρονα να γίνει μία δημιουργική και ανεξάρτητη προσωπικότητα.

Το Ανιχνευτικό Αναπτυξιακό Check-up είναι ένα «αναπτυξιακό εργαλείο» που ανιχνεύει αν το παιδί έχει τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται, σύμφωνα με την χρονολογική του ηλικία σε όλους τους τομείς ανάπτυξης: λόγος και ομιλία, γνωστικός τομέας, αδρή και λεπτή κινητικότητα, κοινωνικό-συναισθηματικός τομέα.

Με αυτό, συλλέγονται σημαντικές πληροφορίες, σε σχέση με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες ενός παιδιού στους τομείς ανάπτυξής του, έτσι ώστε να καθοδηγηθούν οι γονείς, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ιδιαιτερότητες των μικρών τους, ώστε να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα και δυνατότητες, που θα βοηθήσουν το παιδί στην μελλοντική του σταδιοδρομία.

Το Ανιχνευτικό Αναπτυξιακό Check-up πραγματοποιήθηκε στο χώρο των παιδικών σταθμών, με έγγραφη συγκατάθεση των γονέων. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με γραπτή αναφορά και τηλεφωνική ή προσωπική επαφή με τους γονείς.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τους ειδικούς Παιδαγωγούς του ΟΠΚΑΠ, κ. Κυριάκο Μαρούση και κ. Κατερίνα Σούλη.-