Ενημερωτικό Δελτίο 31/10/2014

 

 
   No 17
  31 Οκτωβρίου 2014
      Το Νewsletter του Δήμου Αγ. Δημητρίου  

Χωρίς αλλαγές, οι συντελεστές των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2015

Με την 361/2014 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους συντελεστές των Δημοτικών Τελών για το έτος 2015, οι οποίοι παραμένουν στα ίδια επίπεδα του έτους 2014, ενώ δημιουργήθηκε μια επιπλέον κατηγορία.
Συγκεκριμένα:
Α) Για στεγασμένη επιφάνεια μέχρι 6.000 τ.μ. καταστημάτων κάθε φύσης 2,73€/τ.μ.
Β) Για στεγασμένη επιφάνεια που χρησιμοποιείται για κατοικία, εθνικοτοπικό, πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο, φιλανθρωπικό και νοσηλευτικό ίδρυμα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου πλην ιδιωτικών κλινικών σε 1,13€/τ.μ.
Γ) Για ακάλυπτους χώρους μέχρι 6.000τ.μ. που χρησιμοποιούνται για βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.λπ. θα χρεώνονται με σχετικά υπολογιζόμενο συντελεστή καθαριότητας και φωτισμού ίσο με το ήμισυ του αντίστοιχου συντελεστή στεγασμένων καταστημάτων εμβαδού μέχρι 6.000 τμ. δηλ.
1,365 €.
Δ) Για ακάλυπτους χώρους πάνω από 6.000τ.μ. το τέλος καθορίζεται όπως προβλέπει ο Νόμος 1080/80 άρθρο 5 παρ.1 δηλαδή 30% του τέλους που έχει ορισθεί για ακάλυπτους χώρους μέχρι 6000 τμ.
Ε) Για στεγασμένη επιφάνεια πάνω από 6.000τ.μ. το τέλος καθορίζεται όπως προβλέπει ο Νόμος 1080/80 άρθρο 5 δηλαδή 60% του τέλους που έχει ορισθεί για την καλυπτόμενη επιφάνεια των καταστημάτων μέχρι 6000 τμ.
ΣΤ) Για στεγασμένη επιφάνεια που χρησιμοποιείται, για εθνικοτοπικό, πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και συνδικαλιστικούς φορείς σε 1,13€/τ.μ.
Ο Γ συντελεστής παραμένει σε 4.65 € το τ.μ. δηλαδή ποσοστό αύξησης 0%.
Ο Δημοτικός Φόρος παραμένει στο ποσόν των 0,19 € το τ.μ.
Ο Δήμος παρέχει υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού και στις εκτός σχεδίου περιοχές.


Πρότυπο οργάνωσης και εθελοντικής προσφοράς
το Κοινωνικό Φροντιστήριο
του Δήμου

Κοινωνικό ΦροντιστήριοΓια δεύτερη χρονιά συνεχίζει τη λειτουργία του το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου μας, καθώς άνοιξε τις πόρτες του ξανά στις 6 Οκτωβρίου.
Φέτος, στα προγραμματισμένα μαθήματα και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου παρακολουθούν δωρεάν 52 μαθητές από την πόλη μας και απασχολούνται εθελοντικά 21 εκπαιδευτικοί, καλύπτοντας όλο το φάσμα των ειδικοτήτων.
Συγκεκριμένα για τις ανάγκες του φροντιστηρίου και αυτή τη χρονιά, προσφέρουν εθελοντικά λίγο από το χρόνο τους 8 Φιλόλογοι, 5 Φυσικοί, 3 Μαθηματικοί, 2 Χημικοί, 1 Οικονομολόγος, 1 Κοινωνιολόγος και 1 Μηχανολόγος – Προγραμματιστής.   
Για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις προετοιμάζονται 26 μαθητές για τις στην Γ’ Λυκείου ( 21 στη θεωρητική και 5 στην τεχνολογική κατεύθυνση), ενώ παρέχεται επίσης και το ειδικό μάθημα των Αγγλικών αλλά και όλα τα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα εφόσον ζητηθούν.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου μας λειτουργεί αποκλειστικά με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών που έχουν αναλάβει τη δύσκολη οργάνωση της Γραμματείας για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων δημοτών, τα θέματα των εθελοντών εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα και γενικά την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία του.
Όπως και πέρσι το φροντιστήριο στεγάζεται στο 3ο Λύκειο (Αργοστολίου και Σάμου) και λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη 15:00 με 21:00 και Παρασκευή 18:00 με 21:00.


Η Κοινωφελής εργασία στο Δήμο μας. Μια πρακτική που κρατάει χρόνια

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου πάντοτε πρωτοπόρος σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας έχει εδώ και αρκετά χρόνια συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα θέματα παροχής κοινωφελούς εργασίας. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 1999 και μέχρι σήμερα 156 πολίτες έχουν προσφέρει κοινωφελή εργασία, ενώ αυτή τη χρονιά που διανύουμε 19 άτομα απασχολούνται σύμφωνα στην υπηρεσία Πρασίνου και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας.

Ο νόμος για την Κοινωφελή Εργασία, ψηφισμένος από το ελληνικό Κοινοβούλιο για «τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης» επεκτείνει το θεσμό της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής με βασικό άξονα ότι η φυλάκιση είναι ποινή αρμόζουσα μόνο για σοβαρά εγκλήματα. Επιχειρείται έτσι να καθιερωθεί η κοινωφελής εργασία ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών -όπως η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία κ.ά.- συνήθως για ποινές που αφορούν σε οικονομικά αδικήματα.


Δημόσιες ευχαριστίες

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου εκφράζει δημοσίως τις θερμές του ευχαριστίες στα παρακάτω φροντιστήρια για τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό του έργο, με την παροχή υποτροφιών σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

  • ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ (Μέση Εκπαίδευση)
  • ΖΗΝΟΒΗ (Ξένων Γλωσσών)
  • ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ (Ξένων λωσσών)
  • KINNICK (Ξένων Γλωσσών)