Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

«Το παραμύθι της Ανάσας», μια ξεχωριστή δράση βιωματικής εκπαίδευσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του διαδημοτικού (Άγιος Δημήτριος και Νέα Σμύρνη) Κέντρου πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες και προαγωγής της υγείας «ΗΛΙΟΣ», στο οποίο Αντιπρόεδρος είναι η Δήμαρχός, Μαρία Ανδρούτσου και μέλος (εκπροσωπώντας τον «ΟΠΚΑΠ») η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Θάνου, θεωρώντας πολύ σημαντική τη διαδικασία της βιωματικής μάθησης, προσέφερε στα παιδιά των Δημοτικών σχολείων του Δήμου μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση.
Η όλη δράση εξελίχθηκε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Χαράλαμπο Μπαζιώνη, και με τους Διευθυντές/ριες των δημοτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 16/4/2018 μέχρι και την Παρασκευή 20/4/2018, με διπλές παραστάσεις ανά ημέρα, όλα τα παιδιά των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων των σχολείων της πόλης μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Το παραμύθι της Ανάσας», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου, που έχει εκδοθεί από την Ελληνοεκδοτική.

Η παράσταση αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, βασίζεται στις αρχές της βιωματικής μάθησης και αποτελείται από 23 διαφορετικές θεματικές ενότητες, προσαρμοσμένες στο ηλικιακό επίπεδο των παιδιών, που περιλαμβάνουν παραμύθια, αφηγήματα, διαθεματικά πεδία, παιχνίδια, τραγούδια και θεατρικά έργα.

Η όλη προσπάθεια, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού 2000 παιδιά και οι εκπαιδευτικοί / συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν μια έξοχη παράσταση. Το έργο είχε μεγάλη απήχηση στα παιδιά, όπως φάνηκε από την ενεργή συμμετοχή τους. Αυτό ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας με ανάλογα προγράμματα.

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Παραμύθι της Ανάσας» είναι μια συμβολική ιστορία, ένα φανταστικό ταξίδι στο Σώμα / Κάστρο ενός εφήβου, του Αντώνη, με οδηγό την Πριγκίπισσα της Ζωής, την Ανάσα. Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ, οι επιλογές, οι αποφάσεις, ο Βασιλιάς Νους, ανάμεσα στην Γνωστική και στην Ανόητη Σκέψη. Ο Καπνός Λ’ Απατεών πολιορκεί το Κάστρο. Είναι αποφασισμένος να πετύχει. Ο Βασιλιάς Νους τον διώχνει κι εκείνος δίνει σκληρό αγώνα για να τον παγιδέψει. Θα καταφέρει τελικά να ματαιώσει τα πανούργα σχέδιά του ;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενα/ Στίχοι: Δήμητρα Μπουσίου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαραγκός
Μουσική: Χρίστος Σερενές
Φωτισμοί: Νίκος Μαραγκός
Κούκλες: Αγγελική Φωστίνη
Σκηνικά / Κοστούμια: Στέλιος Ευαγγελόπουλος, Αγγελική Φωστίνη
Σκηνικό Πλαίσιο: Μανώλης Περάκης
Επιμέλεια Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Κόνιακ

ΠΑΙΖΟΥΝ :

Πριγκίπισσα Ανάσα : Αλεξάνδρα Κόνιακ
Νικοτίνη, Γνωστική & Ανόητη σκέψη : Αγγελική Φωστίνη
Βασιλιάς Νους : Χρίστος Σερενές
Καπνός Λ’ Απατεών, Σεφ Στομάχι : Στέλιος Ευαγγελόπουλος
(Καλλιτεχνική Ομάδα «ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ»)