Ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Ρέμα Πκροδάφνης

Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

29/11/2015

Το πρωί της Κυριακής 29/11 και στο πλαίσιο της «Εβδομάδας δράσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης», που οργανώνει το Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση, στο μουσείο εθνικής αντίστασης Ηλιούπολης, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της Ηλιούπολης, αλλά και των άλλων δήμων (Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλιού Φαλήρου) που διατρέχει το ρέμα της Πικροδάφνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη, από τον κ. Ηλία Ταρναρά επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της οικολογικής αξίας του ρέματος, της σημασίας που έχει για τους κατοίκους των όμορων περιοχών και για την προτεραιότητα που έχει η οικολογική αποκατάσταση και ανάπλαση, στον αντίποδα των εντατικών επεμβάσεων που προωθούνται.

Η δεύτερη παρουσίαση, από τον κ. Βαγγέλη Παπασπύρου, εκπρόσωπο του Δικτύου πολιτών, εστίασε στις τέσσερις μεγάλες, σύγχρονες «πληγές» του ρέματος. Δηλαδή, στο «έκτρωμα» του εγκιβωτισμού του μεγαλύτερου μέρους του ανοιχτού τμήματος του ρέματος στην Ηλιούπολη, που έχει συντελεστεί από το 2001 και παραμένει, καθώς και στα δυο νέα έργα που προωθούνται και στοχεύουν να κάνουν τα ίδια και στο εναπομείναν τμήμα του ρέματος στην Ηλιούπολη, αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του ρέματος, κατάντη της Λ. Βουλιαγμένης, μέχρι την εκβολή του στο Έδεμ. Κυρίως, όμως, στάθηκε στο έργο της διοχέτευσης στο ρέμα της Πικροδάφνης ομβρίων υδάτων περιοχών που ανήκουν σε άλλη λεκάνη απορροής (των Τραχώνων). Το οποίο, ενώ υποτίθεται ότι είναι έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηλιούπολης, έχει σαν συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των υδατικών φορτίων του ρέματος και τη δημιουργία προϋποθέσεων εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές κατάντη της Λ. Βουλιαγμένης.

Οι πολίτες της περιοχής, ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη περσινή εκδήλωση, στον ίδιο χώρο, εξέφρασαν την ίδια έντονη ανησυχία για τους σχεδιασμούς και τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ρέματος και της ζωής των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται. Επέμειναν στην προτεραιότητα που έχει η έγκαιρη διακοπή των εργασιών για τους νέους αγωγούς ομβρίων, αλλά και στη σημασία που θα έχει η θετική έκβαση της προσφυγής στο ΣτΕ, που εκδικάζεται στις 9/12/2015 και αφορά στο αίτημα της ακύρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου της «οριοθέτησης» του ρέματος, στα όρια του δήμου Ηλιούπολης.

Πολλοί ομιλητές, επίσης, εξέφρασαν την απορία τους για τη απουσία ενημέρωσης σχετικά με το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνάντησης της περιφερειάρχη κ. Δούρου με τους δημάρχους της περιοχής, παρότι έχει περάσει ένας μήνας από την πραγματοποίησή της (29/10/2015). Εν όψει και της συνάντησης με το Δίκτυο πολιτών, που έχει υποσχεθεί η κ. Δούρου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων ενέκριναν υπόμνημα, το οποίο καταλήγει στα εξής:

  • Απαιτούμε από την περιφέρεια Αττικής και το δήμο Ηλιούπολης να σταματήσουν το έργο των αγωγών Σ2-Σ3. Να επανασχεδιάσουν την αντιπλημμυρική προστασία της Ηλιούπολης, με επιστημονικά και τεχνικά έγκυρο τρόπο, ώστε να μην αναπαράγει πλημμυρικά φαινόμενα στις άλλες παραρεμάτιες περιοχές.
  • Περιμένουμε από το ΣτΕ να σταθεί στο ύψος των παλαιότερων αποφάσεών του και να ακυρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων «οριοθέτησης» του ρέματος, στα όρια του δήμου Ηλιούπολης, αποτρέποντας τον προδιαγραφόμενο νέο εγκιβωτισμό του ρέματος.
  • Καλούμε την περιφέρεια Αττικής να αποσύρει τη μελέτη ανάπλασης του ρέματος, από τη Λ. Βουλιαγμένης έως την εκβολή.
  • Επισημαίνουμε ότι πριν από οποιαδήποτε, ακόμη και την πιο ήπια, επέμβαση, χρειάζεται πραγματική οριοθέτηση του ρέματος στη φυσική του κοίτη, σύμφωνα και με την πλούσια νομολογία του ΣτΕ.  

Στην εκδήλωση είχαν κληθεί η περιφέρεια Αττικής, οι δημοτικές αρχές των δήμων Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλιού Φαλήρου, τα αυτοδιοικητικά σχήματα, οι πολιτικές οργανώσεις, καθώς και φορείς και συλλογικότητες της Ηλιούπολης. Παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Χρ. Καπάνταης, η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου κ. Μ. Ανδρούτσου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλίου-πόλις» κ. Χρ. Κοκοτίνης και ο επικεφαλής της παράταξης ΜΕΤΕΧΩ ριζοσπαστική-οικολογική κίνηση πολιτών Αγίου Δημητρίου κ. Β. Κουτσοβασίλης.

Οι εκδηλώσεις της «Εβδομάδας δράσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης» θα συνεχιστούν με:

  • Έκθεση φωτογραφίας, από τη Δευτέρα 30/11/15 έως το Σάββατο 5/12/2015, στο αναψυκτήριο του άλσους Κιντή (Μνησικλέους &  Ύδρας, Ηλιούπολη), με ώρες λειτουργίας καθημερινά 16:00 - 22:00 και το Σάββατο 11:00 - 21:00
  • Περίπατο στο ρέμα της Ηλιούπολης, την Κυριακή 6/12/2015, ώρα 11:00 π.μ., με σημείο συνάντησης τη συμβολή της οδού Τζαβέλλα με τη Λ. Βουλιαγμένης.

Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

facebook: https://www.facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS

τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972771163 (Βαγγέλης Παπασπύρου)

Δείτε παρακάτω στα συνημμένα αρχεία το υπόμνημα.