25η Νοεμβρίου • Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Μήνυμα της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Μαρίας Ανδρούτσου

Η βία με βάση το φύλο, η έμφυλη βία είναι ένα διάχυτο φαινόμενο που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών και επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών, κοριτσιών και θηλυκοτήτων καθημερινά. Είναι ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα, που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, από σωματική κακοποίηση και σεξουαλική βία μέχρι συναισθηματική χειραγώγηση και οικονομικό εκβιασμό. Κάθε περίπτωση αφήνει σημάδια που ξεπερνούν τη σωματική βλάβη, επηρεάζοντας για πάντα την ψυχική υγεία, την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ευημερία των γυναικών που την υπόκεινται.

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, μια στις τρεις γυναίκες έχει κάποια στιγμή στη ζωή της κακοποιηθεί ψυχολογικά από νυν ή πρώην σύντροφο και μία στις πέντε έχει κακοποιηθεί σωματικά ή και σεξουαλικά, ενώ μια στις δεκαπέντε γυναίκες αναφέρει πως κακοποιήθηκε σωματικά ή σεξουαλικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Για το Δήμο μας αυτό σημαίνει ότι κακοποιούνται 1700 γυναίκες, δηλαδή 5 γυναίκες κάθε μέρα!

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας, αποτελεί ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και είναι το σημείο αναφοράς στη διεθνή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, ορίζοντάς την ως έμφυλη πράξη που συνιστά «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάφορη μορφή διάκρισης κατά των γυναικών».

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στοχεύοντας ακριβώς στην ουσιαστική αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της διατομεακής ανταπόκρισης στην έμφυλη βία, που αφορούσε στη σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω της αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που συμμετείχε πιλοτικά στο πρόγραμμα, κατάφερε να εμπλουτίσει την τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό τοπικών πολιτικών και δομών που θα ενεργοποιήσουν με τη σειρά τους μηχανισμούς προάσπισης της έμφυλης ισότητας. Και αυτή ακριβώς η μακροχρόνια προοπτική είναι που έκανε τη συμμετοχή στο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πάρα πολύ σημαντική. 

  • Γιατί δεν αρκεί να λέμε στις γυναίκες να βρουν το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους. Πρωτίστως οφείλουν οι Αρχές, η Πολιτεία και φυσικά οι Δήμοι, υπεύθυνα, να έχουν δημιουργήσει το ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον προκειμένου να μπορέσουν οι γυναίκες αυτές να αποδράσουν από την κακοποιητική τους σχέση. 
  • Γιατί η μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία σημαίνει πως όχι μόνο όλες και όλοι μας ως άνθρωποι και πολίτες είμαστε αμείλικτες/οι σε τέτοια περιστατικά, αλλά επίσης πως θα πρέπει θεσμικά η έμφυλη βία να αντιμετωπίζεται ως το σοβαρότατο έγκλημα που είναι, με τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές να αναπτύσσουν μηχανισμούς και συστήματα που θα την αποτρέπουν ουσιαστικά και θα την προλαμβάνουν. 

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου