1ο συνέδριο του Δικτύου CIVINET Ελλάδας

Βιώσιμη ανάπτυξη
civinet_9-12-2021

Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ισχυρή παρουσία στελεχών του Δήμου Αγίου Δημητρίου το 1ο  συνέδριο του Δικτύου CIVINET Ελλάδας και Κύπρου για τη βιώσιμη κινητικότητα, με τίτλο «Η Ελληνική Κοινωνία απέναντι στην Πρόκληση της Βιώσιμης Κινητικότητας με ορίζοντα το 2030».

Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του ελληνικού δικτύου πόλεων και περιφερειών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET GR – CY, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Το συνέδριο αυτό βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στις πόλεις μας. Της βιώσιμης μετακίνησης και κινητικότητας που στοχεύει στον άνθρωπο, τον πεζό και τις ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού, όπως τα ΑμΕΑ, οι ηλικιωμένοι και οι ηλικιωμένες, οι γονείς με το καροτσάκι, τα παιδιά. Τη μετακίνηση δηλαδή που εκτός από περιβαλλοντικά και οικονομικά φιλική, προάγει την υγεία, αλλά και την ασφάλεια όλων μας μέσα στον αστικό ιστό».

Στο πρώτο πάνελ των εισηγήσεων του οποίου συντονίστρια ήταν η Δήμαρχος και ο κ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων «Κλεισθένης», συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών Ευρωπαϊκών και Εθνικών Οργανισμών και Φορέων όπως οι:

  • Matthew Baldwin, Deputy General Manager του δικτύου DG MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
  • Έλενα Κουντουρά, Μέλος της Βουλής και συντονίστρια της πολιτικής ομάδας “The Left” στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μεταφορών και Τουρισμού,
  • Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου
  • Χρήστος Κέλλας, Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την οδική Ασφάλεια
  • Στέφανος Διαμαντής, πρωταθλητής και μέλος της Εθνικής ομάδας tennis με αμαξίδιο
  • Καλλιόπη Παπαδάκη, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Οι εισηγητές/εισηγήτριες παρουσίασαν φιλόδοξες πρακτικές που προάγουν την βιώσιμη αστική κινητικότητα σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που συμφωνούν σε μια βασική αρχή και ανάγκη: «Περισσότερος χώρος σε πεζούς, ποδηλάτες και σε μορφές ήπιας μετακίνησης, αλλά και στην ηλεκτροκίνηση ως πρώτη προτεραιότητα του κοντινού μέλλοντος, και φυσικά στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών».

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου προβλήθηκαν καλές πρακτικές από ολόκληρο τον κόσμο, πρακτικές που αλλάζουν τις μητροπόλεις όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όπως το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη.

Από την πλευρά του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ο πολιτικός μηχανικός / συγκοινωνιολόγος επιστημονικός συνεργάτης, Γιάννης Νικολαΐδης, παρουσίασε το ολοκληρωμένο έργο των Σχολικών Δακτυλίων, που αφορά στη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων γύρω από τα σχολεία της πόλης, καθώς επίσης και τις απλές παρεμβάσεις στην οδική υποδομή, την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και των σημάνσεων για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών μαθητών και μαθητριών.