Eπίσκεψη συντονιστή εταίρου του Δικτύου URBACT IV για τη μεταφορά καλών πρακτικών σε σχέση με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου πρόκειται να φιλοξενήσει στην πόλη τον επικεφαλής του Δικτύου URBACT IV «Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση» κ. Ville Taajamaa καθώς και την ειδική εμπειρογνώμονα για θέματα βιωσιμότητας κα. Stina Heikkila στις 17 και 18 Απριλίου 2024. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αγίου Δημητρίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT IV, οι δύο εμπειρογνώμονες πρόκειται να συναντηθούν με τα μέλη της τοπικής ομάδας URBACT και να μεταφέρουν καλές πρακτικές στο σχεδιασμό δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Ville Taajamaa είναι Ακαδημαϊκός, Επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής και Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Έσπου στη Φινλανδία και εξειδικεύεται στην τοπικοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε επίπεδο Δήμων. H ειδική εμπειρογνώμονας κα. Stina Heikkila είναι ειδική σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και μεθοδολογίες συμμετοχικού σχεδιασμού στα πλαίσια των προγραμμάτων URBACT.

Το πρόγραμμα «Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση» έχει ως στόχο την υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών και εργαλείων διακυβέρνησης μέσα από τη χρήση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως στρατηγικού πλαισίου για μια πιο βιώσιμη, ισχυρή και ανθεκτική πόλη. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του έργου, η τοπική ομάδα URBACT του Δήμου Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού δράσεων μικρής κλίμακας για να στηρίξει την τοπική στρατηγική προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας, και από τις ελάχιστες της Ευρώπης, που εκπονεί και δημοσιεύει από το 2016 Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, βασισμένες σε διεθνή GRI πρότυπα, με σκοπό να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές του με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μάλιστα στις αρχές του 2024, ο Άγιος Δημήτριος έγινε  μόλις ο δεύτερος Δήμος στη χώρα που δημοσίευσε το έργο του στην πλατφόρμα του ΟΗΕ για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλευρό πρωτοπόρων Δήμων παγκόσμια. Συγκεκριμένα, ο Δήμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΟΗΕ και υπέβαλλε επιτυχώς την Εθελοντική Τοπική Αξιολόγηση (VLR) για την πορεία εφαρμογής των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.