Με τη συμμετοχή του Αγίου Δημητρίου η διαδικτυακή συνάντηση Δήμων για τη Λειτουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια

Κοινωνική Υπηρεσία

Με τη συμμετοχή της ψυχολόγου Παναγιώτας-Λυδίας Μίχου, εκ μέρους του Δήμου Αγίου Δημήτριου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση του Δικτύου των Δήμων για τη Λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργου Πατούλη, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ. Παρασκευής Σακκά, Νευρολόγου – Ψυχιάτρου. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια στις ήδη υπάρχουσες δομές των Δήμων (πχ ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ κλπ) με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας, την υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου και την ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα καθώς και εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων του Δήμου.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «με την ανάπτυξη του συστήματος καταγραφής των περιστατικών της άνοιας μέσω της πλατφόρμας των ΚΕΠ Υγείας http://www.kepygeias.org των Δήμων μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ, συλλέγονται σημαντικά δεδομένα για τη χάραξη στοχευμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση της νόσου. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί 328 επαγγελματίες υγείας και δεσμευόμαστε να εκπαιδεύσουμε σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών επιπλέον επαγγελματίες ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για μια ολοκληρωμένη επιμόρφωση σχετικά με την άνοια για τη στήριξη των πολιτών που πάσχουν αλλά και των φροντιστών τους.

Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχε και η Δρ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών που επιβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ΚΕΠ Υγείας, ώστε να ενταχθούν και να εκπαιδευτούν στο πρόγραμμα, όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, ενώ οι νέοι Δήμοι θα λαμβάνουν 6μηνη υποστήριξη, από ιατρό-νευρολόγο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Η διαδικτυακή συνάντηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς εκτός από τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Δήμων από όλη της χώρα που είναι μέλη του δικτύου οι οποίοι ενημέρωσαν για τη λειτουργία των σταθμών τους, ενώ πολλοί ενδιαφέρονται για εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού ή και επανεκπαίδευση σε περιπτώσεις που δε λειτούργησε ο σταθμός ενώ υπήρξαν και νέοι Δήμοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εκπαιδευτούν.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://eddyppy.gr/