Το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου …επιστρέφει στην Ευρώπη!

Λύκεια

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ BRAGA ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαγόρευσης μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, επιτέλους δόθηκε η δυνατότητα να συνεχίσουμε την υλοποίηση των κινητικοτήτων μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA229 “ The power of wisdom.

Το Νοέμβριο 2021 οι εκπαιδευτικοί Λιάλιου Βησσαρία και Δημητρόγλου Εύα μαζί με τις μαθήτριες Δ. Α. και Z. Α. της Β’ Λυκείου ταξίδεψαν στη Braga της Πορτογαλίας για να συμμετάσχουν στη δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος. Εκεί συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών, Λιθουανία, Λετονία, Ιταλία και Πορτογαλία και φιλοξενήθηκαν από το σχολείο Esprominho – Escola Profissional do Minho.

Η ομάδα μας κατά την εβδομάδα διαμονής στην Πορτογαλία παρουσίασε το σχολείο, την πόλη και τη χώρα μας, γνώρισε την ιστορία, τη γλώσσα και τον τρόπο ζωής των Πορτογάλων συνεργατών μας, ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό σύστημα και είδε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου.

Επιπλέον, περιηγηθήκαμε στην πανέμορφη πόλη της Μπράγκα και το ιστορικό κέντρο, ταξιδέψαμε και γνωρίσαμε το μαγευτικό Πόρτο και συμμετείχαμε σε επιμορφωτικές δράσεις που είχαν οργανωθεί με στόχο την εξοικείωση με ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και αυξάνουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των μαθητών (Mentimeter, Toontastic, Lino, Voki, Word wall, Thinglink, VN Video editor).  

Οι μαθητές μας ήρθαν κοντά με τους συμμαθητές τους από τις υπόλοιπες χώρες, επικοινώνησαν και μοιράστηκαν εμπειρίες ενδυναμώνοντας τη γνώση και χρήση της Αγγλικής γλώσσας, συνεργάστηκαν και εξασκήθηκαν στη χρήση νέων ψηφιακών μέσων, αποκτώντας νέες γνώσεις και δεξιότητες, εμπλούτισαν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους μέσω της επαφής με μια άλλη κουλτούρα, ενισχύοντας την αυτογνωσία τους. Οι εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να διευρύνουμε τον γνωστικό μας ορίζοντα σε θέματα εκπαιδευτικής οργάνωσης και αξιοποίησης διδακτικών μέσων και να μοιραστούμε εμπειρίες και μοναδικές στιγμές με συναδέλφους από διαφορετικά σημεία της Ευρώπης. Η κινητικότητα πέραν της υλοποίησης των στόχων, απέδειξε τη σημασία και αξία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τη Σχολική Εκπαίδευση και όλους τους εμπλεκόμενους.

Το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και οι εκπαιδευτικοί του εργάζονται εντατικά προς την ενίσχυση της συμμετοχής του σχολείου σε περισσότερα προγράμματα, ώστε να είναι περισσότεροι και οι αποδέκτες των ωφελειών. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι γονείς των μαθητών μας και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι από την πρώτη στιγμή πολύτιμοι συμπαραστάτες στο όραμα του σχολείου.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ VASTO ΙΤΑΛΙΑΣ

Τον Ιανουάριο 2022  το « σχολείο μας» βρέθηκε στο Vasto της Ιταλίας. Οι εκπαιδευτικοί Εύα Δημητρόγλου και Ειρήνη Σπύρου συνοδεύοντας τις μαθήτριες  της Α’ λυκείου Α.Β., Φ.Δ.  και Ε.Β. ταξίδεψαν προκειμένου  να πάρουν μέρος  στην τρίτη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ “The power of wisdomστο σχολείο IIS «Ε Mattei»  του Vasto

Η υποδοχή και η φιλοξενία από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Ιταλικού σχολείου υπήρξε υποδειγματική. Το πρόγραμμα ανά ημέρα ήταν ενδιαφέρον και πλούσιο σε εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικές εμπειρίες.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έγινε παρουσίαση των σχολείων, των πόλεων και των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τη χρήση πολυμέσων, ξενάγηση στους χώρους (αίθουσες, εργαστήρια χημείας και πληροφορικής) του Ιταλικού σχολείο ( Lyceo Scientifico & Lyceo Tecnologico), εξοικείωση και εξάσκηση σε παραδοσιακούς χορούς από κάθε χώρα.

Επιπλέον, οργανώθηκαν πολλές επισκέψεις που έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής: επίσκεψη στο φυσικό καταφύγιο «Punta Aderci» και «Punta Penna»(από τους ψηλότερους φάρους του κόσμου), περιήγηση και ξενάγηση στη σύγχρονη πόλη του  Vasto, η οποία έχει  συνεχή παρουσία  από την Αρχαιότητα 1300 π.Χ (καθώς υπήρξε η Αρχαία Ελληνική πόλη Ιστόνιο) συνεχίζοντας ως σημαντική Μεσαιωνική πόλη ( με εντυπωσιακά οικοδομήματα και εκκλησίες), επίσκεψη στο φυσικό καταφύγιο «Oasi Del Verde» (προστατευόμενο βιότοπο με εντυπωσιακούς καταρράκτες στα Απέννινα όρη,  επίσκεψη στο Μεσαιωνικό κάστρο « Roccascalegna». Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε και η εκδρομή στην Νάπολη με την επίσκεψη στο Βασιλικό Ανάκτορο της Νάπολης (δυναστεία Βουρβόνων) στην κεντρική πλατεία της Νάπολη, όπου ξεναγηθήκαμε στο εντυπωσιακό παλάτι. Και την επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του San Gennaro, προστάτη της πόλης και σε αρκετές εκκλησίες της Νάπολης, αντιπροσωπευτικά δείγματα της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Βεβαίως, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματός μας υλοποιήθηκαν εργαστήρια μάθησης με παρουσιάσεις και εξάσκηση σε ψηφιακές εφαρμογές και μεθόδους που διευκολύνουν τη μάθηση από όλες τις ομάδες των χωρών και συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τις εφαρμογές Relive, Asana, Crosswords, Puzzlemaker, ArcGis  και Genially, ενημερωθήκαμε για την επεξεργασία video με το Adobe Premiere Pro CC 2017 και παρακολουθήσαμε παρουσίαση και ασκήσεις σε εικονική πραγματικότητα και επαυξημένη πραγματικότητα. (Project Virtual Reality). Οι μαθητές μας εργάστηκαν για την επεξεργασία και δημιουργία video αξιοποιώντας τη νέα γνώση.

Τέλος, επισκεφθήκαμε την «αιώνια πόλη», τη Ρώμη και συγκεκριμένα περιηγηθήκαμε στο Πάνθεον, στο Κολοσσαίο, στο Καπιτώλιο, στον Αγ. Πέτρο , στη Piazza Navona, στη Piazza De Espagna, στη Fontana Di Trevi, στο Κάστρο του San Angelo και επιστρέψαμε στην Αθήνα πλήρεις εντυπώσεων.

Στις  συναντήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματός ERASMUS + καθηγητές και μαθητές έχουν την ευκαιρία αφενός να προχωρήσουν στις εργασίες  και να φτάσουν σε αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους της εκάστοτε κινητικότητας και αφετέρου μέσα από τη συνεργασία με τους καθηγητές και μαθητές των άλλων χωρών, να αντιληφθούν τη σημασία της διεύρυνσης των πνευματικών τους οριζόντων και την αξία  της καλλιέργειας των κοινωνικών δεξιοτήτων, οι οποίες  τους καθιστούν ικανούς να λειτουργήσουν  με  επιτυχία  σε ένα Πανευρωπαϊκό πλαίσιο. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους μαθητές μας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να έρθουν κοντά με τους μαθητές των άλλων χωρών, να συγκρίνουν τις πρακτικές και την κουλτούρα τους με την δική τους ,εξασκώντας παράλληλα και την Αγγλική γλώσσα . Επιπλέον γύρισαν πίσω με νέες γνώσεις , παραστάσεις και εμπειρίες.

Οι κινητικότητες πέραν πάσης αμφιβολίας διευρύνουν τους γνωστικούς αλλά και τους πολιτιστικούς ορίζοντες καθηγητών και μαθητών και επιβεβαιώνουν τη ρήση του Αγ. Αυγουστίνου: «Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και αυτός που δεν ταξιδεύει διαβάζει μόνο μια σελίδα».