2 Απριλίου • Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Για το παιδί

Η Κυριακή 2 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Πρόκειται για Παγκόσμια Ημέρα με στόχο την ενθάρρυνση των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μία εκ γενετής και δια βίου νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει πολλές και σημαντικές πτυχές της λειτουργικότητας του ατόμου.

Η «ορθή» του λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου εξαρτάται από τον πολλαπλασιασμό των νευρώνων, τις συνδέσεις μεταξύ τους και το «κλάδεμα» των ανενεργών ή άχρηστων συνδέσεων, που ξεκινά ενδομητρίως και συνεχίζεται κατά τα πρώτα χρόνια ζωής ενός ατόμου. Αν κάποιος παράγοντας, όπως ένα μικρόβιο, ένα στρεσογόνο ερέθισμα, μία χημική ουσία ή ένα φάρμακο, επιδράσει στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό διάστημα, τη συναπτογένεση, τότε ο εγκέφαλος του ατόμου «λειτουργεί» και αντιλαμβάνεται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

Και σε αυτή τη φράση υπάρχει όλη η ουσία: Αυτισμός, διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σύνδρομο Asperger… Πρόκειται για άτομα που εμφανίζουν λειτουργικά και ποιοτικά ελλείμματα, σε κοινωνικό, επικοινωνιακό, γνωστικό, συναισθηματικό, αισθητηριακό και συμπεριφορικό επίπεδο.

Με απλά λόγια, πρόκειται για άτομα που αντιλαμβάνονται τον κόσμο και λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο μέσα σε αυτόν.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 700 με 1000 παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα ενώ το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρείται ότι έχει κάποια μορφή διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, πράγμα που σημαίνει ότι αφορά σε περισσότερους από 75 εκατ. ανθρώπους. Σε παγκόσμια νούμερα για το έτος 2022, 1 παιδί στα 100 διαγνώστηκε με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου δεν είναι μόνο σήμερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα του αυτισμού, αλλά κάθε μέρα. Με γνώμονα και πυξίδα πάντα τη συμπερίληψη γιορτάζουμε τη μοναδικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη κάθε μέρα.

► Οι συνεργασίες του Δήμου Αγίου Δημητρίου με τα Ειδικά Σχολεία της πόλης υλοποιούν πλήθος συμπεριληπτικών δράσεων και εκδηλώσεων, κάποιες εκ των οποίων έχουν ξεπεράσει σε επιτυχία και φήμη ακόμη και τα σύνορα της Ελλάδας.

► Στον Άγιο Δημήτριο λειτουργούν ειδικές σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Η φροντίδα και συντήρηση των κτηρίων του ειδικού νηπιαγωγείου και δημοτικού, του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου, αλλά και του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Αγίου Δημητρίου, ανήκουν στις αρμοδιότητες του Δήμου και εκτελούνται ανελλιπώς.

► Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συνεργάζεται με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Το Παρεάκι» του ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες, έχοντας παραχωρήσει το αναψυκτήριο της πλατείας Παναγούλη το οποίο ήδη λειτουργεί υποδειγματικά και σε υψηλό επίπεδο τόσο αισθητικής όσο και υπηρεσιών, αξιοποιώντας τα παιδιά με αναπηρία της δομής. Έτσι στηρίζουμε την ουσιαστική ενσωμάτωση και την εξωστρέφεια των ΑμεΑ συμπολιτών μας στην τοπική κοινωνία.  

► Η φετινή Ειρηνοδρομία που θα γίνει την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 με σύνθημα «Είμαστε μοναδικοί, είμαστε ίσοι» μεταφέρει ακριβώς αυτή την ιδέα. Μέσα στη μοναδικότητά μας έχουμε ένα απειροελάχιστο και συνάμα μεγαλειώδες κοινό: Είμαστε όλοι ίσοι. Φέτος μάλιστα, ο φορέας που θα στηρίξει η Ειρηνοδρομία είναι η Ακαδημία μπάσκετ Eurohoops και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα UniquAll.

► Το UniquAll είναι το όραμα του σπουδαίου βετεράνου μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου, μια αθλητική συμπεριληπτική ακαδημία  που έχει ως στόχο την ψυχική ενδυνάμωση, την εξέλιξη και την κοινωνικοποίηση παιδιών με ειδικές ικανότητες. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, που αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμα UniquAll στο πλαίσιο της Ειρηνοδρομίας 2023 σε 25 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού από το Ειδικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, τα οποία θα συνυπάρξουν με 50 παιδιά από το 20ο Τυπικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών λειτουργώντας ως «όχημα» ευαισθητοποίησης της κοινωνίας με σκοπό την αλλαγή στάσης απέναντι στη διαφορετικότητα. Τίποτα δε θα μπορούσε να συνοψίσει και να συμπυκνώσει καλύτερα τη στάση του Δήμου Αγίου Δημητρίου από το «Είμαστε μοναδικοί… είμαστε ίσοι».

Η 2α Απριλίου είναι άλλη μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι κανένας και καμία δεν πρέπει να αποκλείεται από το σύνολο. Είναι άλλη μια μέρα που υπογραμμίζει τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη που ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει επιλέξει ως στρατηγική του, μια στρατηγική που συμπεριλαμβάνει όλες και όλους ανεξαιρέτως.