31 Μαΐου • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

➡ Το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας και η εξάρτηση από τη νικοτίνη κατατάσσεται σύμφωνα με τον WHO ως χρόνια νόσος, που ευθύνεται για περισσότερους από 6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
➡ Η πρόσφατη πανδημία Covid 19, ανέδειξε την πιεστική αναγκαιότητα εφαρμογής στρατηγικών αντιμετώπισης της χρόνιας νόσου του καπνίσματος, δεδομένου ότι, οι καπνιστές παρουσίασαν μεγαλύτερη ευπάθεια στον ιό SARS Cov2, και σοβαρότερη κλινική εικόνα και έκβαση.
➡ Οι 7 στους 10 καπνιστές επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και μετάνιωσαν που το ξεκίνησαν, ενώ οι μισοί από όσους καπνίζουν έχουν ήδη επιχειρήσει να σταματήσουν, με πολύ μικρό ποσοστό επιτυχίας που δεν ξεπερνά το 2% με 5%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως 45% στα εξειδικευμένα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.

Η στιγμή να κόψετε το κάπνισμα είναι …χθες! Η απόφασή σας αυτή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία και τη ζωή σας και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στέκεται στο πλευρό σας παρέχοντας εξειδικευμένη βοήθεια.

🚭 Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος στην οδό Θεσσαλίας 10 (Δημοτικά Ιατρεία) υπό την επιστημονική καθοδήγηση της πνευμονολόγου-PhD Δήμητρας Μπουσίου!
☎️ Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 9754 035.

🔴 Κάθε Δευτέρα, από ώρα 16:00 έως 20:00 σε δυο ομάδες των 5-6 ατόμων παρέχεται:
👉 Eνημέρωση των συνεπειών του καπνίσματος και των μηχανισμών του εθισμού.
👉 Eκπαίδευση σε εναλλακτικές συμπεριφορές.
👉 Συμβουλευτική, επίλυση προσωπικών εμποδίων (όπως η ανησυχία για την αύξηση του σωματικού βάρους ή τη διαχείριση του άγχους).
👉 Εξατομίκευση προσέγγισης (έφηβος καπνιστής, καπνιστής με νοσήματα καρδιάς και αγγείων, διαβητικός καπνιστής, έγκυος καπνίστρια, κ.λ.π).
👉 Εκμάθηση και εφαρμογή τεχνικών αυτοελέγχου και θεραπευτική αντιμετώπιση με στόχο την οριστική διακοπή του καπνίσματος χωρίς υποτροπή.

🔴 Για να διακόψετε το κάπνισμα θα χρειαστείτε σχεδιασμό, πρόγραμμα, επιστημονική καθοδήγηση, στήριξη, ενημέρωση, πίστη στις δυνάμεις και την αξιοσύνη σας, αλλά και ισχυρή απόφαση να απαλλαγείτε από την εξάρτηση και να δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για την υγεία και τη ζωή σας.

‼ Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Δήμου Αγίου Δημητρίου μπορείτε να τα καταφέρετε!