1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

ΚΑΠΗ

Η 1η Οκτωβρίου, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 1990, ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται, η διατήρηση της ποιότητας ζωής θεωρείται αναγκαία. Η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην Ε.Ε, στη γήρανση του πληθυσμού.

Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, η ισότιμη πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες, η διασφάλιση αξιοπρεπούς και επαρκούς εισοδήματος, η ενθάρρυνση της εθελοντικής εργασίας και τα προγράμματα δια βίου μάθησης, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση τους και πρέπει να αποτελούν επιδίωξη κάθε κοινωνίας.

Στις παρούσες συνθήκες εξάπλωσης του Covid-19, εμφανίζονται αρνητικές επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων στην ευάλωτη ομάδα των ηλικιωμένων, όπως η μειωμένη κινητικότητα και λειτουργικότητα, ο μεγάλος κίνδυνος των πτώσεων, η παρουσία του αισθήματος μοναξιάς, το άγχος, ο φόβος, η εμφάνιση κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό, οι ηλικιωμένοι να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα. Ο Φυσικοθεραπευτής είναι εκείνος, που γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των ηλικιωμένων αξιολογεί, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα άσκησης, προσαρμοσμένα στις προσωπικές τους ανάγκες, βελτιώνοντας την κινητικότητα και τη λειτουργική τους ικανότητα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των πτώσεων και τα συνοδά τους προβλήματα. Η αυτονομία και η ανεξαρτησία οδηγούν σε βελτίωση της αυτοεκτίμησης και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Το Επιστημονικό Τμήμα Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές τόσο των δημοσίων δομών, όσο και του ιδιωτικού τομέα, προτείνουν τρόπους και παρέχουν συμβουλές με προγράμματα άσκησης που μπορούν να εκτελεστούν με ευκολία και ασφάλεια από όλους, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.