4 Φεβρουαρίου • Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

Προληπτική Ιατρική

Η 4η Φεβρουαρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και είναι μια διεθνής πρωτοβουλία με στόχο να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει τη διεθνή κοινότητα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί και ιδανικά να τερματισθεί η όποια αδυναμία μας για αποτελεσματική πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη.

Με άλλα λόγια, η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο στοχεύει να αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους ετησίως, οι οποίοι θα μπορούσαν να προληφθούν, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για τη νόσο και ωθώντας τις κυβερνήσεις και τα άτομα σε όλον τον κόσμο να αναλάβουν δράσεις εναντίον της.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της υγείας των πολιτών του, πόσο μάλλον στη μάστιγα του καρκίνου, την ασθένεια που μόνο το 2019 κόστισε τη ζωή σε 10.000.000 συνανθρώπους μας παγκοσμίως!
Σε αυτό το πλαίσιο, παίρνει άοκνα πρωτοβουλίες και διοργανώνει δράσεις με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου επαναλειτουργεί η δομή του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος υπό την επίβλεψη της Ιατρού Πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου όπου πολίτες του δήμου αλλά και όμορων δήμων μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους στο 210 9754035 και να κάνουν το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν για την υγεία και τη ζωή τους: Να διακόψουν το κάπνισμα!

Δράσεις όπως η Ημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ – ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ – ΖΩ που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου με σκοπό τη σωστή και σε βάθος ενημέρωση για τρεις συχνές μορφές καρκίνου: τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου με διακεκριμένους επιστήμονες και επιστημόνισσες καταφέρνουν να επιμορφώσουν τον πολίτη και να δώσουν απαντήσεις σε κάθε σχετική απορία.

Πρωτοβουλίες όπως η φιλοξενία της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας στις 29 & 30 Οκτώβρη 2021 για δωρεάν Μαστογραφικούς Ελέγχους, η καμπάνια του δήμου «Ο Οκτώβρης είναι ροζ στον Άγιο Δημήτριο» με δράσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες ενάντια στον καρκίνο του μαστού (δείτε περισσότεραΕΔΩ) καθώς και οι δωρεάν, πλήρεις γυναικολογικοί έλεγχοι που γίνονται πάντα από τον έμπειρο γυναικολόγο των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αγίου Δημητρίου σε όλες τις γυναίκες κατοίκους, είναι ενδεικτικές του διαρκούς ενδιαφέροντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου υποστηρίζει τη δράση «Ανάσα Ζωής» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας προβάλλοντας το τηλεοπτικό σποτ «Μη γίνεις Ήρωας» που προωθεί έναν υγιέστερο τρόπο ζωής προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν την εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. 

Επίσης, θα φωταγωγήσει το Δημαρχείο, θέλοντας να υπενθυμίσει στους πολίτες τη σημασία της πρόληψης.
Στον πόλεμο κατά του Καρκίνου είμαστε και θα είμαστε ενωμένοι!

Μη γίνεις ήρωας