Μήνυμα της Δημάρχου Μαρίας Ανδρούτσου για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Μηνύματα Δημάρχου

21η Απριλίου 2023.
56 χρόνια μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου 1967, που έμελλε να οδηγήσει την Ελλάδα στην πιο ζοφερή της περίοδο, στην κατάλυση του Συντάγματος και την ανάληψη της εξουσίας από τη δικτατορία.

Γράφει ο Μάριος Πλωρίτης στο «ΒΗΜΑ» της 29ης Απριλίου του 2001:
«Πόσοι θυμήθηκαν πως, τις προάλλες, έκλεισαν 34 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα της 21.4.1967; Ελάχιστοι, φοβάμαι – εκτός από κάποιες φευγαλέες αναφορές στις εφημερίδες και στα άλλα ΜΜΕ.

-Κι όμως πιστεύω πως δεν φτάνει να τιμούμε και να γιορτάζουμε της ηρωικές ώρες του τόπου (1821, 1940, Αντίσταση), αλλά πρέπει να αποτιμούμε τις μελανότατες σελίδες του, που σταμάτησαν την Ιστορία, μόλυναν τα επιτεύγματα γενεών, διασύρανε τη χώρα και μετατρέψανε τον λαό μας σε υποζύγιο μερικών κτηνωδών αρχαιολάγνων.

-Όσο οι πρώτες μπορούν να μας φρονηματίζουν, τόσο οι δεύτερες πρέπει να μας “φρονιμεύουν”, για ν’ αποφεύγουμε τις παγίδες που στήνουν οι λαθροκυνηγοί της Ιστορίας.

-Εκείνο, που προπάντων οφείλουν να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι είναι πώς ένας ολόκληρος λαός μπορεί εν μία νυκτί, να υποδουλωθεί και να εξευτελισθεί από την απάτη και τη βία μιας δράκας “εθνοσωτήρων”».

Εδώ στο Δήμο Αγίου Δημητρίου τιμούμε πάντα, αποτιμούμε πάντα και πάνω απ’ όλα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε πάντα για αυτό το τελευταίο που αναφέρει ο σπουδαίος Μάριος Πλωρίτης.
Ποτέ ξανά δε θα αφεθούμε στον εξευτελισμό από την απάτη και τη βία μιας δράκας «εθνοσωτήρων».
Όσο περνάει από το χέρι μας…

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου