Ανακοίνωση – Κάλεσμα της Ένωσης ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου σε κινητοποίηση

Ένωση ΕΒΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ
ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΡΤΗ 18:30
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν τραυματίες και νεκρούς από το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη που έλαβε χώρα την 1η Μαρτίου 2023.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της τραγωδίας. Απαιτούμε να στηριχτούν με κάθε τρόπο οι οικογένειες των θυμάτων. Να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες αυτού του δυστυχήματος. Να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι, γιατί τα ερωτηματικά είναι αμείλικτα:

Πως είναι δυνατόν να λειτουργούν οι σιδηροδρομικές γραμμές χωρίς τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου;

Πως είναι δυνατόν η ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τις γραμμές, που καταγράφει εκατομμύρια ευρώ κέρδη να μην έχει πάρει ούτε τα ελάχιστα μετρά για την ασφαλή διέλευση των τραίνων;

Πως είναι δυνατόν πολιτικοί προϊστάμενοι και εταιρία να μην άκουγαν τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο για τις απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής των δρομολογίων;

Πόσοι άλλοι τομείς έχουν κρυφές αδυναμίες;

Ρητορικά τα ερωτήματα θα πεί κανείς…..

Γιατί οι ευθύνες για αυτό το προμελετημένο έγκλημα βρίσκονται στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν έδωσε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie dello Stato Italiane Group, πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ. Σύμβαση που επικύρωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022 με αποτέλεσμα η ιταλική εταιρεία να τσεπώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια, εκτελώντας την «άγονη γραμμή» Αθήνα Θεσσαλονίκη!

Να αποδοθούν εδώ και τώρα οι πραγματικές ευθύνες σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της.
Παλεύουμε για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Καλούμε όλους τους φορείς – συλλόγους – σωματεία – συνδικάτα (πολιτικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων) να πάρουν θέση ενάντια στην πολιτική που βάζει τα κέρδη πιο πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Η ίδια πολιτική ευθύνεται για την αβεβαιότητα που βρισκόμαστε ως πολίτες της περιοχής μας σχετικά με τον ανύπαρκτο προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων και τους κινδύνους που αυτό δημιουργεί για τα παιδιά μας, ή τα δύσβατα σημεία στο οδικό δίκτυο που έχουν επιφέρει οι παρεμβάσεις σε αυτό και προκαλούν επίσης τεράστια ανησυχία σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης ανάγκης.

Ανοίγουμε το κάλεσμα προς όλους: φορείς, επαγγελματίες, γονείς, ενώσεις σωματεία και συνδικάτα για κινητοποίηση την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 18:30 στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη.