Ανακοίνωση της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Μαρίας Ανδρούτσου, για την καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η κατρακύλα της Λαϊκής Συσπείρωσης

Με μια ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες, ψεύδη, δικές της υποθέσεις, αλλά και πολύ χαμηλού επιπέδου προσεγγίσεις, η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, για τα οποία όμως, εκτός από προτάσεις που παραπέμπουν τη λύση τους σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς –και το εννοώ- δεν υφίσταται, κάτι απτό, χειροπιαστό και εφαρμόσιμο, δεν έχει να προτείνει.

Ο καταγγελτικός λόγος είναι πολύ εύκολος και σε αυτόν επιδίδεται με πολύ δεξιοτεχνία η συγκεκριμένη δημοτική – κομματική παράταξη. Συνήθως τον αντιπαρερχόμαστε, αφού όσον αφορά στο μακροπρόθεσμο όραμά μας για μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έχουμε αρκετά κοινά στοιχεία.

Όταν όμως, ο καταγγελτικός λόγος δομείται επάνω σε ψεύδη, παραπληροφόρηση, ευτελισμό του δημόσιου διάλογου και στη γνωστή γκεμπελίστικη τακτική του «λέγε λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει», τότε οφείλουμε να απαντήσουμε όχι τόσο για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, αλλά κυρίως τους συμπολίτες μας από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

  • Αλήθεια, όλα αυτά τα χρόνια που η δημοτική παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ» βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου, έχει αντιληφθεί η Λαϊκή συσπείρωση ποια είναι η σχέση μας με το μαθητικό κίνημα και με την εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα;
  • Έχει αντιληφθεί ότι αυτή η σχέση έχει χτιστεί επάνω στη σταθερή βάση της ειλικρίνειας και της θεσμοθετημένης αμφίδρομης διαδικασίας ενημέρωσης ώστε η πολιτική μας για τα εκπαιδευτικά θέματα να μεγιστοποιείται στο μέτρο του εφικτού και της πραγματικότητας που βιώνουμε κάθε φορά;
  • Έχει αντιληφθεί την εκφρασμένη διαφωνία μας για αριθμό μαθητών ανά τάξη, για τη χορήγηση των μασκών, για την ανάγκη ύπαρξης μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των σχολείων;
  • Έχει αντιληφθεί το καθημερινό, επίπονο έργο που καταβάλλεται από τις Σχολικές Επιτροπές, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αλλά και από άλλες υπηρεσίες του Δήμου, για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων εξελίσσεται η όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Προφανώς τα έχετε αντιληφθεί, αλλά επειδή ο όποιος αντίλογος σε αυτά δεν ευσταθεί, εμπλέκετε στην αντιπολίτευσή σας και λίγο το ΝΑΤΟ, το μεγάλο κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ως εκεί έχει καλώς. Σε πολλά από αυτά συμφωνούμε.

Όταν όμως, αρχίζει η παραποίηση των λεγομένων μου, τότε διαπράττετε σοβαρό ατόπημα.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τις κάμερες στα σχολεία και πώς τη διαστρεβλώνετε για να επιτεθείτε στο πρόσωπό μου.

Κατά τη μαθητική κινητοποίηση δέχθηκα αντιπροσωπεία δύο μαθητών με τον κ. Πανά, εκπαιδευτικό και εκλεγμένο στην ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, προκειμένου να μου κοινοποιηθούν τα αιτήματά τους. Έγινε ένας καλόπιστος διάλογος, εντοπίστηκαν θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου και εξέφρασα την έντονη διαφωνία μου με τη λειτουργία πολυπληθών τμημάτων στα σχολεία. Ενημέρωσα για τις ενέργειες του Δήμου, διάθεση καθαριστικών/απολυμαντικών, επιπλέον προσωπικό καθαρισμού, σχολικούς βοηθούς στα νηπιαγωγεία και σχολικούς φύλακες, μέσω ΟΑΕΔ, αλλά και για τις αποφάσεις του ΔΣ για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων. 

Όταν μου ανέφεραν ότι στο Δήμο Αλίμου τοποθετήθηκαν κάμερες, τους είπα απλά τί προβλέπει ο Νόμος και συγκεκριμένα ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση μόνο όταν λειτουργούν μετά το κλείσιμο του σχολείου, προκειμένου να αποτρέπονται βανδαλισμοί κ.λπ. Και μάλιστα τους είπα ότι συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την επιρροή που ενδέχεται να προκαλούν στη συμπεριφορά των μαθητών, ακόμη κι αν  γνωρίζουν ότι δεν λειτουργούν. Τους είπα, επίσης, ότι φέτος θα έχουμε σχολικούς φύλακες μέσω ΟΑΕΔ, ότι δαπανάμε πολλά χρήματα για ρολά προστασίας, αλλά γενικά είναι μεγάλο πρόβλημα οι καταστροφές στα σχολικά κτίρια, τις ώρες που δεν λειτουργούν.

Η χρήση των σχολικών εγκαταστάσεων για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες από τοπικούς φορείς, μετά το πέρας των σχολικών δραστηριοτήτων μπορεί ως ένα βαθμό να αποτρέψει κακόβουλες καταστροφικές ενέργειες.

Τώρα, πώς η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συμμετείχε στέλεχός της στη συγκεκριμένη συνάντηση, ανακάλυψε ότι σχεδιάζουμε την εγκατάσταση καμερών στα σχολεία για την παρακολούθηση μαθητών/τριών, δίκην «μεγάλου αδελφού», είναι δικό της θέμα να το εξηγήσει στο λαό του Αγίου Δημητρίου.

Πώς και πού ανακάλυψε ότι προσφεύγουμε σε απειλές και σε δυνάμεις  καταστολής για να χειραγωγήσουμε το μαθητικό κίνημα είναι επίσης δικό της θέμα να το εξηγήσει στο λαό του Αγίου Δημητρίου.

Εν κατακλείδι, όσο πιο ήπια μπορώ, θα χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη καταγγελία σας ως ευτελή, που δεν τιμά ούτε την ιστορία της παράταξής σας ούτε την ιστορία σπουδαίων αγωνιστών που την υπηρέτησαν στο παρελθόν.

Κλείνω με μια επισήμανση. Είναι δικαίωμά σας να ταυτίζετε την παράταξή σας με όποιο κόμμα επιθυμείτε. Η ταύτιση όμως άλλων παρατάξεων με κόμματα αποτελεί αυθαιρεσία.

Η δημοτική παράταξη ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ, συγκροτήθηκε, στηρίζεται και ψηφίζεται από πολίτες που ανήκουν σε όλο το δημοκρατικό φάσμα, δεν παίρνει οδηγίες από κανένα κόμμα και το έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη.

Το μόνο στο οποίο θα συμφωνήσω με την ανακοίνωσή σας είναι ότι «Το δίκιο είναι με το μέρος των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών. Το δίκιο είναι με το μέρος του λαού. Και θα το επιβάλλει με τους αγώνες του!».

Και τότε θα κριθούμε όλοι για το ρόλο και τη στάση μας!

Άγιος Δημήτριος 26-9-2020

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου