Ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία που υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι οργανώσεις που υπερασπίζονται και διεκδικούν τα γυναικεία δικαιώματα κινητοποιούνται για να ακουστούν από την κοινωνία και τις πολιτικές ηγεσίες.

Η βία που εκπορεύεται από τους άνδρες προς τις γυναίκες είναι μέρος μιας ιστορικής συνέχειας: η ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική, η παρενόχληση, η σεξουαλική επίθεση, ο βιασμός, η πορνεία, ο  σεξουαλικός ακρωτηριασμός, διάφορες διακρίσεις λόγω φύλου, έως και η πλέον ακραία μορφή βίας που είναι ο φόνος μιας γυναίκας λόγω της σχέσης κυριαρχίας πάνω της (γυναικοκτονία). Όλες αυτές οι μορφές βίας έχουν κοινή ρίζα τη κουλτούρα της εξουσίας πάνω στις γυναίκες που παράγει το σεξισμό, και όλες τις μορφές διακρίσεων που υφιστάμεθα.

Η καθημερινή βία εντάθηκε, τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, ενώ οι συχνές γυναικοκτονίες μας υπενθυμίζουν ότι οι γυναίκες συνεχίζουν  να απειλούνται από την ακραία βία εξόντωσης. Όλο και περισσότερες γυναίκες, μετά και το ελληνικό MeToo, μιλούν πια για τη βία που υφίστανται  ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος.

Η ΔΕΠΙΣ Αγίου Δημητρίου έχει ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του Δήμου και του θεσμού της Τ. Α προκειμένου να αναγνωριστεί το πρόβλημα της  βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης κατά της γυναίκας, με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τις διεκδικήσεις των γυναικείων δικαιωμάτων και καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Νοέμβριος 2021

Η Πρόεδρος
Ελένη Καντζέλη
και τα μέλη της ΔΕΠΙΣ
Αγίου Δημητρίου