Ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

1η Μαΐου: Καθιερώθηκε το 1889, στο δεύτερο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου την πρώτη Μαΐου του 1886.

Την ημέρα εκείνη, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, με περισσότερους από 80.000 στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, το Σικάγο.

Εργάτες ξεκίνησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket, με αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με το σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”. Αιτήματα που είναι επίκαιρα μέχρι και στις ημέρες μας.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη των διακρίσεων και των αποκλεισμών που βιώνουν οι γυναίκες: οι γυναίκες, και ειδικά όσες ανήκουν στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, χωρίς στοιχειώδη μέτρα στήριξης από το κράτος.

Οι συνθήκες πολλαπλών κρίσεων που βιώνει η χώρα μας επηρεάζουν εντονότερα τις γυναίκες με συνέπειες όπως η ανεργία, η εργασιακή επισφάλεια, η μη-ηθελημένη μερική απασχόληση, η αδυναμία συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και η απουσία στήριξης από οργανωμένες δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αγίου Δημητρίου, θεωρώντας πώς η επίθεση απέναντι στα δημόσια αγαθά, απέναντι σε θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που συντελείται μέσα από τις σαρωτικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες – και ειδικότερα όσες ξεκινούν επαγγελματικά και κοινωνικά από μειονεκτικό σημείο – θα συμμετάσχει στην απεργία και συγκέντρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, καλώντας όλες τις γυναίκες να διαδηλώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, καλεί όλες και όλους να διαδηλώσουν και ειδικότερα τις εργαζόμενες γυναίκες, τις άνεργες γυναίκες, τις ανασφάλιστες και επισφαλώς εργαζόμενες γυναίκες, τις γυναίκες σε συνθήκες τηλε-εργασίας, τις συνταξιούχες, τις φοιτήτριες, τις μαθήτριες και τις μετανάστριες.

Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλες τις γυναίκες – στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, τη στέγαση – τερματισμό του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, δημόσιες και δωρεάν δομές στήριξης για θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυξήσεις μισθών.

Συλλογικός Αγώνας για την 1η Μαΐου

ΔΕΠΙΣ Αγίου Δημητρίου