Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αγίου Δημητρίου

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αγίου Δημήτριου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών τα οποία είναι και αιτήματα όλης της σχολικής κοινότητας.
Προστατεύουμε τις μορφές αγώνα που επιλέγουν οι μαθητές όταν αυτές λαμβάνονται μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες.
Καλούμε όλους τους γονείς και στους εκπαιδευτικούς να σταθούν δίπλα στα δίκαια αιτήματα των μαθητών
Η Δημόσια Εκπαίδευση προάγεται μόνο με ανοιχτά σχολεία και όχι με χαμένες διδακτικές ώρες εις βάρος των παιδιών μας.
Ποιος είναι όμως υπεύθυνος για τις καταλήψεις των σχολείων ως εσχάτη μορφή διεκδίκησης των μαθητών;

Ο μοναδικός Υποκινητή αυτής της κατάστασης είναι το Υπουργείο Παιδείας που αρνείται να ακούσει την φωνή σύσσωμης της σχολικής κοινότητας και ταυτόχρονα και της επιστημονικής κοινότητάς η οποία έχει εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκεια της στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και του κυβερνητικού σχεδιασμού στο άνοιγμα τω σχολικών μονάδων δια ζώσης κάτω από τις δεδομένες υγειονομικές συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο την υγειά των παιδιών μας και των οικογενειών μας.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε για άλλη μια φορά τα σχολεία μας να ανοίγουν με τους ίδιους υγειονομικούς ορούς που έκλεισαν. Το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί για την τεράστια μεταδοτικότητα της πανδημίας, που αυτή την φορά είναι εξίσου επιθετική στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά μας και προχωράει στην δια ζώσης εκπαίδευση επιλέγοντας την ανοσία της αγέλης.

Οι πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα των σχολείων μας δείχνουν ότι:
➢ Εκτός από τα 25.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, έχουμε και μαθητές που δεν κατάφεραν να κάνουν σελφ τεστ με ευθύνη της Κυβέρνησης (είτε γιατί δεν βρήκαν στα φαρμακεία είτε γιατί έπεφτε η πλατφόρμα είτε γιατί δεν βρήκαν ούτε στα σχολεία).
➢ Έχουμε μαθητές που δεν πήγαν στο σχολείο γιατί η έλλειψη μέτρων δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια.
➢ Έχουμε κρούσματα και σε εκπαιδευτικούς που δεν αναπληρώνονται από κανέναν.
➢ Χάνονται επιπλέον πολύτιμες διδακτικές ώρες, καθώς το Υπουργείο έχει μεταφέρει ευθύνες στους εκπαιδευτικούς άσχετες με τα καθήκοντά τους (κάλυψη των ελλείψεων σε τεστ, τεράστια χρονοβόρα γραφειοκρατική δουλειά κλπ)
➢ Έχουμε σχολεία που δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης, σχολεία με ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Έχουμε σχολεία με 27 μαθητές ανά τάξη σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών μέτρων, όταν η επιστημονική κοινότητα επιμένει στην ανάγκη αποφυγής του συγχρωτισμού και τήρησης των απαραίτητων αποστάσεων!

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μας παρουσιάζει το ΜΑΥΡΟ – ΑΣΠΡΟ. Να πάρει ΤΩΡΑ μέτρα για:
➢ Άμεσα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, για την κάλυψη τόσο των αναγκών που ήδη υπάρχουν, όσο και αυτών που θα προκύψουν από την πιθανή
νόσηση τους.
➢ Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.
➢ Να πάρει τώρα πίσω το Υπουργείο Παιδείας το ποσοστό 50+1 των μαθητών που θα πρέπει να νοσούν για να κλείσει ένα τμήμα .
➢ Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των μασκών αυξημένης προστασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
➢ Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία. Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
Μαζί με τα παιδιά μας, τους μαθητές που ήδη συζητάνε συλλογικά, αποφασίζουν και κινητοποιούνται, καλούμε τους Συλλόγους Γονέων Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων, τα δεκαπενταμελή συμβούλια τους και τις συντονιστικές επιτροπές κατάληψης των σχολείων, την Δήμαρχο και τους φορείς Παιδείας του δήμου μας, όλες τις παρατάξεις του Δήμου μας, τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και όλους τους μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να ενώσουν την φωνή τους και να αναδείξουν τα δίκαια αιτήματα όλης της σχολικής κοινότητας.

Η Πρόεδροs: Ειρήνη-Αργυρώ Παληγιάννη 
Ο Γενικός Γραμματέας: Στυλιανός Παπαγεωργίου

_______________________________________________

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Πηλέως 56, 173 41, Άγιος Δημήτριος
www.esgksad.gr
e-mail: info@esgksad.gr
facebook/enosigoneonagioudimitriou