Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ
ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ

Τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου εκφράζουν την οργή τους απέναντί στα χυδαία σεξιστικά σχόλια παίκτη τηλεοπτικού reality που εμμέσως πλην σαφώς νομιμοποιούν το έγκλημα του βιασμού. Ο ντελάλης του βιασμού δηλώνει ωμά ότι στην «ανάγκη» … καλύπτει τις ανάγκες του με βιασμό, παρουσιάζοντας το ποινικό έγκλημα του βιασμού ως μια λύση την οποία κανείς υιοθετεί χωρίς ενδοιασμό και χωρίς συνέπειες.

Δυστυχώς ο απροκάλυπτα ωμός μισογυνικός λόγος αν και μας προκαλεί αποτροπιασμό δεν μας εκπλήσσει. Η αποδοχή της σεξουαλικής βίας είναι διάχυτη στη κοινωνία μας. Ένας στους τρεις συμπολίτες μας αποδέχεται ότι η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς συναίνεση μπορεί να είναι δικαιολογημένη (ΕΥΡΟΒΑΡΟΜΕΤΡΟ). Αν η γυναίκα βρίσκεται κάτω από την επήρεια μέθης ή ουσιών ή φοράει προκλητικά ρούχα ή αν έχει συνοδεύσει τον άλλο στο σπίτι ή αν περπατά μονή της. Τα λόγια του σεξουαλικού νταή, αν και υποκινούν σε εγκληματική πράξη, απηχούν αντιλήψεις βαθιά εμπεδωμένες στις κοινωνίες μας, σύμφωνα με τις οποίες η έκφραση αντρικής (σεξουαλικής) βίας είναι κάτι «φυσιολογικό», ενώ η υποταγή είναι στη «φύση των γυναικών», τα δε θύματα του βιασμού «τα γύρευαν», «τα προκάλεσαν», «τους άξιζε»…

Όμως όλο και περισσότερο η σεξιστική ρητορική μίσους που στερεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τις γυναίκες δημιουργεί αντίλογο και κοινωνική κατακραυγή. Οι οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες/τριες των social media, οι  τοποθετήσεις του πολιτικού κόσμου, η αποχώρηση χορηγών, η αποβολή του παίκτη – και εν τέλει η προσωρινή, έστω, διακοπή της διαδικτυακής μετάδοσης του reality αποτελούν ηχηρό μήνυμα πως η κουλτούρα του βιασμού δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή .

Θεωρούμε σημαντικό ότι το ζήτημα αναδείχθηκε στη δημόσια σφαίρα μέσω των social media. Από μόνο του δεν φτάνει αλλά γίνεται σαφές ότι μεγάλη μερίδα της κοινωνίας καταδικάζει τη κουλτούρα της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Επιτακτική κρίνεται η παρέμβαση του ΕΣΡ, αλλά και η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον εν λόγω «παίκτη».

Στη μνήμη της Ελένης ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ και του Βαγγέλη  ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ