Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τον πόλεμο της Ουκρανίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Ε.Α.Ε.Α – Δ.Σ.Ε. Μέλος της FIR
«Οι ιμπεριαλιστές τη γης ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων τους!»

Η καπιταλιστική Ρωσική Ομοσπονδία μετά την αναγνώριση των λεγόμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που έχουν αποσχιστεί από την Ουκρανία το 2014, προχώρησε σε ιμπεριαλιστική πολεμική δράση στην Ουκρανία.

Ανεξάρτητα από τα όποια προσχήματα χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές, είναι κλιμάκωση στα πλαίσια της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία. Συνδέεται με την επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας και που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους.

Με τις προκλητικές κινήσεις τους που όλο το προηγούμενο διάστημα επέκτειναν τα όρια της λυκοσυμμαχίσς του ΝΑΤΟ προς ανατολάς περικυκλώνοντας τη Ρώσικη Ομοσπονδία και εξοπλίζοντας την Ουκρανία. Συνδέεται επίσης με την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε τις τελευταίες μέρες η ουκρανική κυβέρνηση κατά του λαού στο Ντονμπάς.

Οι λαοί της Ουκρανίας αλλά και της Ρωσίας θα πληρώσουν βαρύτατα τίμημα με την ιμπεριαλιστική πολεμική δράση της Ρωσίας. Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου, δυστυχώς είναι υπαρκτός και μπορεί να εμπλέξει και άλλες χώρες. Μπορεί να οδηγήσει σε μια πολεμική σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων, πολύ περισσότερο που συνδέεται με τη γενικότερη αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας – Ρωσίας.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θύματα θα είναι και άλλοι λαοί. Ταυτόχρονα βαρύ τίμημα πληρώνουν και άλλοι λαοί με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων για τα κέρδη των μονοπωλίων. Για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, τα όπλα. Και για μια φορά ακόμα, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καταλήγει σε πολεμική σύγκρουση συμπαρασύροντας τους λαούς στα δεινά του πολέμου. Αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η άλλη όψη του νομίσματος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.

Αποδεικνύει επίσης ότι οι συμφωνίες που υπογράφονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κράτη και συμμαχίες που αποτελούν προϊόν συμβιβασμών μπορούν να παραβιάζονται και να ακυρώνονται στην πράξη κάτω από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής. Όπως τώρα ανάμεσα σε Ρωσία από τη μια και ΗΠΑ – ΕΕ από την άλλη. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί εγγύηση ειρήνης καμιά τέτοια συμφωνία.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως η συμφωνία για τον ανοικτό ουρανό, στις αρχές της ιδρυτικής πράξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας του 1997 και ο περιορισμός των όπλων δεν απέτρεψαν ούτε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ούτε την επέκταση του ΝΑΤΟ, ούτε τώρα τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έγιναν για να παραβιαστούν όπως και η Συμφωνία του Μινσκ, γιατί αυτό απαιτούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των μονοπωλίων και των αντιπάλων κρατών και συνασπισμών παρά τη συμφωνία του 1997. Και όσο υπάρχουν μονοπώλια η ιμπεριαλιστική ειρήνη θα εναλλάσσεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κι όμως, ο ουκρανικός λαός και ο Ρωσικός λαός, όπως και οι λαοί των άλλων εθνοτήτων της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ ζούσαν επί 70 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης ειρηνικά, προοδεύοντας και αναπτυσσόμενοι με άλματα βελτιώνοντας τη ζωή τους, χωρίς εθνικιστικά και σοβινιστικά μίση και πάθη που τώρα, μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων καλλιεργούνται από τις αστικές τάξεις αυτών των χωρών και τους ιμπεριαλιστές για να δικαιολογούν τις επεμβάσεις τους σε βάρος των λαών.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασής και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που εκπροσωπεί την ΕΑΜική Αντίσταση και τον αγώνα του ΔΣΕ για μια Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση με το λαό κυρίαρχο, όπως και όλος ο Ελληνικός λαός που έζησε τον πόλεμο και τις συνέπειές του, καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τους όπως γίνεται, τώρα, στην Ουκρανία.

Η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία όχι μόνον δε λύνει τα προβλήματα της περιοχής αλλά τα περιπλέκει, όπως έγινε και προηγούμενα με τις άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, Συρία, Λιβύη, Ιράκ κλπ.

Καταγγέλλουμε την ενεργή εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της Ελλάδας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και τα σχέδια για τη διεύρυνση αυτής της δολοφονικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και την περικύκλωση της Ρωσίας.

Έδωσαν και δίνουν και διαθέτουν βάσεις και λιμάνια, τον εναέριο χώρο της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που αξιοποιούνται απ’ αυτούς για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού για την περικύκλωση της Ρωσίας. Ο λαός μας είναι που «πληρώνει τα σπασμένα» με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς. Την ίδια ώρα εντείνονται αι απαράδεκτες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό της τούρκικης αστικής τάξης. Η θέση του λαού δε βρίσκεται στην επιλογή του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ η Ρωσία, ΝΑΤΟ η Ρωσία. Η εργατική λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι σε μια στείρα και επικίνδυνη αντιπαράθεση που καλλιεργεί ο ιμπεριαλισμός για να κρύβει τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς κόντρα στις αστικές τάξεις. Καλούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους Φίλους και Απογόνους της Αντίστασης, μαζί με τη νεολαία μας και όλον τον Ελληνικό λαό να αντιδράσουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι μπορούν να είναι μόνο οι λαοί, που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού.

  • Απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία και να επιστρέψουν όσοι Έλληνες φαντάροι συμμετέχουν σε τέτοιες αποστολές.
  • Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.
  • Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να δυναμώσουμε την πάλη μας για τη μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει που βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό στο σοσιαλισμό.

    Το διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ