Αναβίωση του έθιμου “Λάζαρος – Λαζαρίνες” στο 6ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου

Νηπιαγωγεία

► Στις 6 Απριλίου 2023, το 6ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου διοργάνωσε δράση με θέμα την αναβίωση του εθίμου “Λάζαρος – Λαζαρίνες”, για την οποία ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου αναφέρει τα εξής:

“Βασικό στοιχείο του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου είναι η ενσωμάτωση του πολιτισμού και η ενεργοποίηση σχολείου, οικογένειας και ευρύτερης κοινωνίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία πρέπει να έχουν την ευκαιρία για συμμετοχή σε δρώμενα πολιτισμού, όπως θρησκευτικές τελετές, παραδοσιακή μουσική και χορός, θρύλοι και παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

Όλα αυτά παρέχουν στο παιδί το αίσθημα της συνέχειας και της ταυτότητας. Μαθαίνοντας το παρελθόν μας, μπορούμε να καθορίσουμε αυτό που είμαστε και να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον. Ο πολιτισμός μας και όσα έχουμε βιώσει από τη γέννησή μας, μας αυτοπροσδιορίζει.
Ο μεγάλος Γιώργος Σεφέρης μας λέει ότι «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνουμε και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε ότι οι επισκέψεις, οι γιορτές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν ζωή στο σχολείο, διδάσκουν και διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, οργανώσαμε την αναβίωση του εθίμου του Λαζάρου.

Με τη συμμετοχή των γονιών, περπατήσαμε στους δρόμους γύρω από σχολείο μας και τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα στο ΚΑΠΗ Αγ. Δημητρίου, στα καταστήματα και στα σχολεία της γειτονιάς. Με τα χρήματα που μαζεύτηκαν θα αγοραστούν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, ως ένδειξη προσφοράς, αγάπης και φιλανθρωπίας προς τον συνάνθρωπο.
Ευχαριστούμε τα παιδιά μας, τους γονείς τους, καθώς και όσους πρόσφεραν χρήματα γι΄ αυτό το σκοπό”.