Απάντηση του Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Στέλιου Μαμαλάκη για το πώς οδήγησε η διοίκηση Ανδρούτσου το Δήμο σε ελλείμματα

Δελτίο Τύπου

Σ. Μαμαλάκης: «Τα χρέη η μόνη κληρονομιά της προηγούμενης διοίκησης. Βάζουμε τέλος στην οικονομική κατρακύλα και οδηγούμε το δήμο στις ράγες της ανάπτυξης»

Ξεκάθαρες απαντήσεις με τεκμηριωμένα στοιχεία για το πώς έχει οδηγηθεί στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση ο δήμος Αγίου Δημητρίου έδωσε ο Δήμαρχος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε κεντρικό θέμα συζήτησης «την έγκριση των όρων του δανείου για τη μερική ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού 2024 και την έγκριση των όρων του επενδυτικού δανείου».

Ο Στέλιος Μαμαλάκης αναφέρθηκε στην κακοδιαχείριση και τα ψέματα της προηγούμενης διοίκησης, η οποία άφησε ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα και μετακύλησε σημαντικά  χρέη και αποπληρωμές στη νέα διοίκηση. Παρουσίασε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (5/12/2023) μέσω του οποίου ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου διαπίστωνε «λανθασμένη παραμετροποίηση των λογαριασμών…» και  ζητούσε ο δήμος να προβεί, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 σε «ορθή παραμετροποίηση και επανυποβολή των οικονομικών στοιχείων». Να σημειωθεί ότι η κ. Ανδρούτσου ήταν ενήμερη για αυτή την εξέλιξη, ωστόσο δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Επίσης ο δήμαρχος παρουσίασε έγγραφο μέσω του οποίου από τις 21/11/2023 η Προϊσταμένη του Εσωτερικού Ελέγχου ενημέρωνε τη δήμαρχο και σύστηνε Διαχειριστικό Έλεγχο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς διαπίστωνε αποκλίσεις στο αποθεματικό, στις δαπάνες τακτικών εσόδων, στα ενταλθέντα κα στα εισπραχθέντα. Εντολή για έλεγχο δε δόθηκε ποτέ!

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην τεράστια μείωση του αποθεματικού του δήμου καθώς οι καταθέσεις του Δήμου στις τράπεζες το 2017 ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι μόλις δύο εκατομμύρια!

Από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων προκύπτει ότι υπάρχει μια σημαντική υπερχρέωση του Δήμου η οποία υπερβαίνει τα 5.000.000,00 €. Πρόκειται μεταξύ άλλων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μεταφορά εξόφλησης υποχρεώσεων από προηγούμενα έτη, κτλπ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο δήμος το 2023 οφείλει 1.300.000 ευρώ σε προμηθευτές τα οποία μεταφέρθηκαν για αποπληρωμή το 2024. 

Την ώρα που η πρώην δήμαρχος εξαπολύει βολές εναντίον της νέας δημοτικής αρχής, αμφισβητεί την αποτύπωση των οικονομικών  και μάλιστα απειλεί όσους κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα που έχουν κληρονομηθεί από τη θητεία της, τα στοιχεία της έκθεσης του Δ’ τριμήνου έτους 2023 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αναδεικνύουν ότι  ο δήμος συνεχίζει να χρωστά σε προμηθευτές 1.3 εκατ. ευρώ!  Ο κ. Μαμαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, από την  έκθεση Δ’ τριμήνου έτους 2023 προκύπτουν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία.  Από την εισήγηση  διαπιστώθηκε ότι  τα  έξοδα που είχαν τιμολογηθεί ανέρχονταν στο πόσο των 32.093.475.46 ευρώ. Ωστόσο τα τιμολόγια που είχαν πληρωθεί αφορούσαν στα  30.205792,64 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα προκύπτει μια διαφορά  1.887.665 ευρώ. Από αυτά μόλις τα 650.000 ευρώ,  είναι ποσά που προέρχονται από χρηματοδοτούμενα (ΕΣΠΑ, κτλπ). Ουσιαστικά δηλαδή το 1.200.865 ευρώ  που μένει είναι οφειλές σε προμηθευτές του Δήμου τις οποίες καλείται η νέα δημοτική αρχή να αποπληρώσει το 2024.

Ο κ. Μαμαλάκης στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι συνέπεια της συνολικής κακοδιαχείρισης και με στόχο να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό του 2024, είναι ο αναγκαστικός δανεισμός.

Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι ως νέα διοίκηση θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου και θα τον βάλει στις «ράγες της ανάπτυξης».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Στέλιου Μαμαλάκη

Τι διαπιστώνουμε λοιπόν από την έκθεση του τέταρτου τριμήνου 2023; Ότι υπάρχουν  32 εκατομμύρια τιμολογηθέντα χρέη, εκ των οποίων έχουν πληρωθεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη  λοιπόν εκεί έχουμε μία οφειλή, ένα χρέος 2 εκατομμύρια. Επειδή θα επικαλεστείτε ότι κάποια από αυτά είναι  χρηματοδοτούμενα, σας ενημερώνω ότι τα χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα είναι 680.000 ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι το 2.300.000 είναι χρέη. Χρέη τα οποία τι κάνατε; Τα μετακυλήσατε  στην επόμενη διοίκηση εν γνώση σας. Την ίδια στιγμή στις τράπεζες είχατε 3.200.000 ευρώ και το γνωρίζετε. Ξέρετε γιατί δεν τα πληρώσατε τα χρέη; Γιατί αν τα πληρώνατε,  στις τράπεζες θα έμενε 1 εκατομμύριο και δε θα είχατε τις μισθοδοσίες που υποχρεωτικά προβλέπει ο νόμος. Άρα τι κάνατε; Δανειστήκατε από τα χρήματα των εργαζομένων.  Και το κάνατε γιατί είχατε ποινική ευθύνη αν εμφανίζατε μείωση ταμειακών διαθέσιμων στις τράπεζες. Αδιαφορούσατε για το τι γινόταν στο δήμο.

Φτάνουμε στο δεύτερο μέρος του «εγκλήματος». Ξεκινάτε και εξαναγκάζετε τους προμηθευτές να μην τιμολογήσουν πριν τις 30 Δεκεμβρίου 2023,  αλλά να τιμολογήσουν το 2024. Μη μου πείτε ότι δεν το ξέρετε; Εδώ σας έχω έγγραφο από 31/ 10ου/2023. Γνωρίζατε ότι έχετε απόκλιση εσόδων – 32 % και εξόδων  -27 %. Δηλαδή είχατε τινάξει την Bangka στον αέρα. Δε φτάνει μόνο αυτό, προχωράτε και σε παράταση συμβάσεων τελευταία στιγμή,  αδιαφορώντας για τα χρονοδιαγράμματα. Και ρωτώ: Για ποιο λόγο κάνατε παράταση συμβάσεων αν είχατε να πληρώστε;  Το κάνατε γιατί ξέρατε ότι δεν μπορούσατε  να πληρώσετε.

Επιτέλους θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην παραπληροφόρηση και το ψέμα

Ψέμα 1ο

Επικαλεστήκατε πριν από λίγο το γνωστό προϋπολογισμό ο οποίος αποτύπωνε ένα έλλειμμα. Ξεχνάτε όμως να μας πείτε ότι στον προϋπολογισμό εκείνο είχατε μηδενίσει τα έξοδα!  Προβλέπατε μόλις 1.000 € για συντήρηση σχολείων. Κάνατε λοιπόν μηδενισμό των εξόδων και πλασματική αύξηση των εσόδων. Αναφέρω για παράδειγμα ένα κωδικό 2111 που αφορά τακτικά έσοδα από ανταποδοτικά. Ξέρατε ότι περίπου το ποσό αυτό ήταν σε 270 με 280 χιλιάδες ευρώ, εσείς είχατε εγγράψει έσοδα 548.000 ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια. Σαν να μην έφτανε αυτό, πήγατε αυτά τα πλασματικά έσοδα και τα συμβασιοποιήσατε κιόλας. Μας μεταφέρατε και άλλα χρέη! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό λένε τα νούμερα,  όχι τα νούμερα που θέλετε εσείς να μας μεταφέρετε. Όλα αυτά τα γνωρίζατε και αυτό το αποδεικνύουν έγγραφα τα οποία  καταθέτω στα πρακτικά.

Ψέμα 2ο

Το περίφημο αποθεματικό, το οποίο με δημόσιες αναφορές σας υποστηρίζεται ότι ανέρχεται στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρετε πόσα είναι τα έξοδα μας και πόσες είναι οι οφειλές μας. Λέτε λοιπόν ότι στις τράπεζες έχουμε 3,3 εκατομμύρια. Αναζητούμε το 1 εκατομμύριο ευρώ το οποίο επίσης γνωρίζατε ότι δεν υπάρχει.  Σας έχω έγγραφο από 21/10/2023. Σας έχω και άλλο υπηρεσιακό έγγραφο στο οποίο σας προτείνεται  διαχειριστικός έλεγχος. Γιατί δεν κάνατε αυτό που σας πρότεινε η υπηρεσία; Εμείς εξαρχής έχουμε πει ότι θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Σε εσάς που πρότεινε η υπηρεσία να κάνετε διαχειριστικό έλεγχο, γιατί δεν τον κάνατε; Σας ερωτώ λοιπόν το 1 εκατομμύριο ευρώ το  οποίο οφείλετε δια του νόμου να έχει αποτυπωθεί στα βιβλία και γνωρίζετε ότι έχετε κυρώσεις για αυτό, γιατί δε ζητήσατε άμεσα να γίνει έλεγχος και να διαπιστωθεί πού έχει πάει αυτό το ποσό;

Ψέμα 3ο

Να πάμε στα ανταποδοτικά, ακούσαμε έμπειρο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξής σας να αναφέρει ότι προχωρήσαμε σε αύξηση για να καλύψουμε το έλλειμα. Αλήθεια αφού είναι 30 χρόνια αυτοδιοικητικός δε γνωρίζει  ότι η αύξηση που αποφασίστηκε στα ανταποδοτικά, αφορά στην πρόβλεψη να μην υπάρξει έλλειμμα μελλοντικά για τη χρήση του 2024; Η πρόβλεψη αύξησης 29% έγινε  για να μη δημιουργήσουμε καινούρια ελλείμματα και όχι για να καλύψουμε τα προηγούμενα. Καλά λέτε για λογαριασμούς και δαπάνες, ξεχνάτε όμως να μας πείτε δύο πράγματα:

  • Για το 1 εκατομμύριο ευρώ που αφορά το έλλειμμα των ανταποδοτικών, το οποίο το πήρατε από το κεντρικό προϋπολογισμό για να καλύψετε το έλλειμμα στα ανταποδοτικά
  • Και για τα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα στα ανταποδοτικά από το 2020, γιατί δεν το αναφέρετε;

Ψέμα 4ο

Πριν από λίγο η κυρία Ανδρούτσου ανέφερε  ότι εκτινάξαμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2024. Πήγαμε λέει τον προϋπολογισμό στα 60 εκατομμύρια! Ο προϋπολογισμός σας το 2023 ήταν 55 εκατομμύρια ευρώ, συν 5 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός των Νομικών Προσώπων; Το ποσό φτάνει στα 60 εκ. ευρώ. Πώς εκτινάξαμε λοιπόν  τον προϋπολογισμό όταν η πρόταση που καταθέσαμε αφορά ακριβώς 60 εκ. Ευρώ;  Να σημειώσω ότι η πρόβλεψή μας αυτή γίνεται με δεδομένη την αύξηση μισθών που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Άρα, όχι μόνο δεν τον αυξήσαμε, αλλά αντίθετα τον μειώσαμε.

Ψέμα 5ο

 Φτάνουμε στο μεγαλύτερο ψέμα, εκείνο  της χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Αναφερόσαστε «στην παρένθεση του δημάρχου Λαζαροπούλου», αλλά ξεχνάτε να μας πείτε ότι σας άφησε 8 εκατομμύρια πλεόνασμα. Τι μας παραδίδεται σήμερα; Ένα τεράστιο έλλειμμα. Θα μας πείτε γιατί οι καταθέσεις του Δήμου στις τράπεζες το 2017 ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ; Θα πείτε που πήγαν αυτά τα 6 εκατομμύρια; Πρέπει να απολογηθείτε γι’ αυτό. Πρέπει να μας πείτε «πού είναι αυτά τα 6 εκατομμύρια» σε ένα δήμο που δεν έγιναν σημαντικά έργα. Ούτε ο Ασύρματος έχει γίνει, ούτε το ρέμα Πικροδάφνης, ούτε άλλες υποδομές. Να μας πείτε που έχουν πάει αυτά τα 6 εκατομμύρια.

Φτάνουμε σήμερα εδώ και πρέπει εμείς να απολογηθούμε. Δηλαδή από θύματα να εμφανιζόμαστε θύτες. Θα πρέπει να σέβεστε τη νοημοσύνη μας. Επειδή τέθηκε από πολλούς το θέμα της ανάγκης της μη δανειοδότησης.  φαντάζομαι γνωρίζετε, επειδή επικαλείστε συχνά τη νομοθεσία,  ότι σε περίπτωση μη ισοσκέλισης προϋπολογισμού, ο μόνος τρόπος είναι η δανειοδότηση. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε; Να μειώσουμε τις δαπάνες ακούσαμε σήμερα από άλλη παράταξη. Να προχωρήσουμε δηλαδή στην κατάργηση κοινωνικών παροχών, όπως το πρόγραμμα κατασκήνωσης; Να μην συντηρήσουμε τα σχολεία; Να μην έχουμε κοινωνικό παντοπωλείο; Να μην έχουμε τροφές για τα ζώα;

Προφανώς έχουμε ένα σχεδιασμό οποίος αφορά μια χρηστή οικονομική διαχείριση και θα το αποδείξουμε στην πορεία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Το δάνειο ισοσκέλισης δεν έχει υποχρεωτική εκταμίευση και δεν είναι χρήματα που πάνε στο δήμο, αλλά  πληρώνονται απευθείας οι προμηθευτές. Αν λοιπόν αυτός ο προμηθευτής έχει πληρωθεί, αυτόματα δε χρειάζεται και εκταμίευση του δανείου.

Εδώ έχω και ένα έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2023 λέει ότι τίποτα από τα στοιχεία που του έχετε καταθέσει δεν είναι αλήθεια. Το υπουργείο σας εγκαλεί. Σας λέει ότι έχτε λανθασμένη παραμετροποίηση λογαριασμών. Σας εγκαλεί και σας λέει «κάντε ορθή παραμετροποίηση» μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Τι κάνατε για αυτό; 

Κ. Ανδρούτσου οι πολίτες του Αγίου Δημητρίου σας καταδίκασαν γιατί κάτι δεν κάνατε καλά. Επέλεξαν εμάς. Εμείς λοιπόν λέμε τέρμα στη δημιουργική λογιστική και στην εικονική πραγματικότητα. Ερχόμαστε εδώ να νοικοκυρέψουμε το δήμο. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και το γνωρίζουμε. Δεν μας είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, αλλά εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δήμος θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε για μια χρηστή οικονομική διαχείριση με απόλυτη διαφάνεια. Και να σας πω και κάτι, «δεν σας φοβόμαστε». Η κριτική σας ας είναι εποικοδομητική και ας μας κρίνετε όσο θέλετε. Αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε να καταδικάζετε το μέλλον του δήμου, δημιουργώντας προσχώματα. Δεν φοβόμαστε, ούτε προσφυγές, ούτε απειλές, ούτε δικαστικές μηνύσεις. Αυτό να γίνει ξεκάθαρο.   

Επειδή σας αρέσει να μιλάτε για παρένθεση και επειδή ξέρω μαθηματικά. Να σας πω ότι οι παρενθέσεις στο τέλος έχουν και πράξη. Η δικιά μας παρένθεση είναι με πολλαπλασιασμό. Η δική σας που κλείνει είναι με διαίρεση και αφαίρεση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.