Δυναμική παρουσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου στο Μάνχαϊμ, για το πρόγραμμα “Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση”

Βιώσιμη ανάπτυξη

Στέλιος Μαμαλάκης: «Υλοποιούμε το σχέδιο μας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας».

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συνεχίζει να πρωτοστατεί στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, συμμετέχοντας ενεργά στη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος “Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση” (Cities for Sustainability Governance), που πραγματοποιήθηκε στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.

Ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Στέλιο Μαμαλάκη και τον Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Βασίλη Ζαχαριά, στη συνάντηση που συμμετείχαν υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και την εξερεύνηση των προκλήσεων και των συνεργειών για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχύσουν τη βιώσιμη διακυβέρνηση στις πόλεις τους, ενώ μέσα από τις κοινές τους εμπειρίες διαμορφώθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης συνεννόησης και συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι Δήμαρχοι των πόλεων-πρωτοπόρων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό εργαστήριο αφήγησης (storytelling) ειδικά σχεδιασμένο για αυτούς. Μέσα από το εργαστήριο αυτό, ενισχύθηκε η κατανόηση του πώς οι πόλεις μπορούν να διηγηθούν την πορεία τους προς τη βιωσιμότητα και να εμπνεύσουν άλλες πόλεις να ακολουθήσουν.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης: «Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει ήδη υιοθετήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες και κομβικά έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η προώθηση του πράσινου στην πόλη, η στροφή στις βιώσιμες μεταφορές και η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια. Η συμμετοχή μας στο δίκτυο URBACT και σε παρόμοιες διεθνείς συνεργασίες ενισχύει την ικανότητα του Δήμου να καινοτομεί και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος. Έτσι υλοποιούμε το σχέδιο μας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, όπως είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους συνδημότες μας».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Ζαχαριάς επισήμανε ότι η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν στη βιώσιμη διακυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση» έχει ως στόχο την υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών και εργαλείων διακυβέρνησης μέσα από τη χρήση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως στρατηγικού πλαισίου για μια πιο βιώσιμη, ισχυρή και ανθεκτική πόλη.