«Ειρηνοδρομία 2023» – Δυνατά μηνύματα και έντονοι συμβολισμοί στη μεγάλη Συνέντευξη Τύπου

Ειρηνοδρομία

 «Τρέχουμε για την Ειρήνη, κερδίζουμε τη Ζωή»
«Είμαστε μοναδικοί, είμαστε ίσοι»

Η πρώτη μεγάλη Συνέντευξη Τύπου για την «Ειρηνοδρομία 2023», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στον ξεχωριστό και συγκινησιακά φορτισμένο χώρο του Μουσείου Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης στα κτήρια του πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ. Στο συγκεκριμένο, μάλιστα, χώρο βρίσκονται και μερικά προσωπικά αντικείμενα του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέκου Παναγούλη, όπως για παράδειγμα το γραφείο του. Η συνέντευξη τύπου έγινε με την παρουσία Ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών, δημοσιογράφων,  εκπροσώπων των συνεργαζόμενων θεσμικών φορέων, των μεγάλων χορηγών και υποστηρικτών, αλλά και των χορηγών επικοινωνίας.

Από την πλευρά της διοργάνωσης, στη Συνέντευξη Τύπου, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ειρηνοδρομίας, Σπήλιος Διαβολίτσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Γιάννης Μαθάς, ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα, Ευάγγελος Παπαποστόλου, η Αντιπρόεδρος του σωματείου κλασσικού αθλητισμού Ο.Φ.Κ.Α Οδυσσέας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής,Μαρίκα Καρδαρά και η έγκριτη δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης. Από τη Συνέντευξη Τύπου δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρωταθλητής – Ολυμπιονίκης καλαθοσφαίρισης, κυριότερα όμως εμπνευστής του προγράμματος συνεκπαίδευσης και συνάθλησης Uniquall και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη.  

Στη Συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν, από τον αντιδήμαρχο Σπήλιο Διαβολίτση, αναλυτικά οι πληροφορίες της διοργάνωσης, που σύμφωνα με τη φετινή πρόβλεψη αναμένεται να υποδεχθεί περίπου 3.500 δρομείς. Παρουσιάστηκαν αρχικά, οι παροχές του Δήμου για όλους τους δρομείς, όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και στη φάση της προετοιμασίας τους, όπως η δωρεάν προπονητική προετοιμασία και ο δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Διαβολίτσης στο πρόγραμμα Kids Athletics, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Ειρηνοδρομίας, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και το οποίο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, γνωρίζοντας τους τη μαγεία του κλασσικού αθλητισμού με παιγνιώδη τρόπο. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η νέα εικαστική προσέγγιση του μεταλλίου που θα φέρει την τρισδιάστατη προσωπογραφία του Αλέκου Παναγούλη, αλλά και το πρόγραμμα Εθελοντισμού της Ειρηνοδρομίας, καθώς οι εθελόντριες και εθελοντές αποτελούν ένα ζωντανό και αναπόσπαστο μέρος της διοργάνωσης.

► Όσον αφορά στα κοινωνικά μηνύματα και τους συμβολισμούς της φετινής Ειρηνοδρομίας, ο κ. Διαβολίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Δημοκρατία, η ειρήνη και η συμπερίληψη είναι το τρίπτυχο των αξιών που η Ειρηνοδρομία αναδεικνύει και εκπροσωπεί. Το διαχρονικό σύνθημα της Ειρηνοδρομίας είναι: «Τρέχουμε για την ειρήνη, κερδίζουμε τη ζωή» ενώ το φετινό παράλληλο σύνθημα είναι «Είμαστε μοναδικοί, είμαστε ίσοι» που θα αναδειχθεί και μέσα από τη συνεργασία μας με το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης και συνάθλησης Uniquall».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Γιάννης Μαθάς ανακοίνωσε το φετινό πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Παναγούλεια», το θεσμό που πραγματοποιείται με συνέπεια και πάθος εδώ και 43 χρόνια από το Δήμο Αγίου Δημητρίου, στη μνήμη του αγωνιστή της δημοκρατίας, Αλέκου Παναγούλη. Επιγραμματικά, το πρόγραμμα των Παναγουλείων, στις 6 και 7 Μαΐου, θα περιλαμβάνει: το καθιερωμένο πολιτικό μνημόσυνο του Αλέκου Παναγούλη, μια μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, και την τελευταία ημέρα, την Κυριακή, μια επετειακή συναυλία του Δημοτικού Ωδείου.

Ο πρωταθλητής καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου, ο εμπνευστής του προγράμματος Uniquall τόνισε τη στήριξή του στη φετινή Ειρηνοδρομία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και ακούγεται η λέξη συμπερίληψη και το “όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς” και η Ειρηνοδρομία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. […] Θα είμαι στο πλάι σας! Και αυτό γιατί κάνετε καλό στην κοινωνία. Και αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο για ένα Δήμο. Και το λέω ευθέως, εξάλλου η ευθύτητα είναι χαρακτηριστικό του αυτισμού […] Χρειάζεται σεβασμός στη μοναδικότητα και για να πάει το μήνυμα αυτό πιο μακριά και να αγγίξει περισσότερο κόσμο πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».   

Η Πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη στην τοποθέτησή της επέλεξε να σταθεί στα οφέλη της άσκησης στην υγεία παιδιών και εφήβων, τονίζοντας πως η Ειρηνοδρομία λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, στην απόκτηση δηλαδή πιο υγιεινών συνηθειών, που θα συμβάλλουν στο να μην είναι η χώρα μας στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά παχυσαρκίας στους εφήβους.  

Οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες Μαρία Λουΐζα Βρυώνη, Άννα Στρούμπου, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Ντενίζ Δημάκη, που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου και όλοι/όλες τους εξέφρασαν εμφατικά την αμέριστη στήριξή τους στην Ειρηνοδρομία, ως θεσμό και ως διοργάνωση, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τα δυνατά συναισθήματα που τους προκαλούν οι έντονοι συμβολισμοί και οι αξίες αυτού του αγώνα.  

Το κοινωνικό πρόσημο της Ειρηνοδρομίας είναι αδιαμφισβήτητο, με κάθε χρόνο μέρος των εσόδων να προσφέρεται σε έναν κοινωνικό φορέα. Φέτος, η διοργάνωση θα στηρίξει το UniquAll, το αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα – με εμπνευστή και δημιουργό τον Δημήτρη Παπανικολάου – που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση νευροδιαφορετικών παιδιών.  

Από τη Συνέντευξη Τύπου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χορηγοί που κάνουν αυτή τη διοργάνωση πραγματικότητα μέσα από την ευγενική τους προσφορά. Αφού παρουσιάστηκε το χορηγικό πρόγραμμα της Ειρηνοδρομίας, το λόγο έλαβαν ο Αντώνης Αλακιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, η Σταυρούλα Σηφάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου Υγείας Affidea και η Μαρία Νακούδη, από την εταιρεία Advertise Solutions.

Σημειώνεται πως μεγάλοι χορηγοί της διοργάνωσης, είναι επίσης η EVIOL, τα Max Stores και το  Athens Metro Mall, ενώ χορηγός επικοινωνίας της Ειρηνοδρομίας είναι η ΕΡΤ και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8, ενώ υποστηρικτές επικοινωνίας είναι η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αθήνα 98,4 και η εκπομπή Δημοσκοπήσεις του ATTICA TV.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς τους/τις δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

__________________________
Η Ειρηνοδρομία 2022 θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στον Άγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Περιλαμβάνει αγώνες 10χλμ., 5χλμ. και 2,5χλμ. καθώς επίσης και μια διαδρομή ευαισθησίας 1.000μ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση και τελούν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Ειρηνοδρομίας https://www.eirinodromia.gr/ και το Facebook https://www.facebook.com/Eirinodromia/