Έντονοι συμβολισμοί, πολλή συγκίνηση και η χαρά του «ευ αγωνίζεσθαι» για τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2019 στο Δήμο Αγίου Δημητρίου

Παναγούλεια 2019

Κεντρικό μήνυμα των φετινών Παναγουλείων, των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης για τα 43 χρόνια από το χαμό του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη, ήταν ο στίχος του ποιητή Γιάννη Νεγρεπόντη: «Δεν θα περάσει ο φασισμός».

Το μήνυμα δυνάμωσε μέσα από την παρουσία και τις ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών που δέχτηκαν να συμμετέχουν αφιλοκερδώς ενώνοντας τη φωνή τους με πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στις συναυλίες, ενάντια στο φασισμό και υπέρ της Δημοκρατίας.

Την πρώτη μέρα, όπου μάλιστα πραγματοποιήθηκε το πολιτικό μνημόσυνο του Αλέκου Παναγούλη, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Μάγδα Φύσσα, η τραγική μητέρα του Παύλου Φύσσα ο οποίος δολοφονήθηκε από την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το σύμβολο του αντιφασισμού, της αντίστασης και της δημοκρατίας για εμάς είναι ο Αλέξανδρος Παναγούλης και όλοι όσοι έχουν πέσει θύματα της φασιστικού μίσους και της νεοναζιστικής βίας, όπως πριν λίγα χρόνια, στις μέρες μας, ο Παύλος Φύσσας. Αύριο, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι ακόμα μια ιδιαίτερη ημέρα που τιμάται παγκοσμίως. Είναι η Ημέρα της Μητέρας. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που σήμερα είναι κοντά μας η Μάγδα Φύσσα. Θέλω να ξέρεις Μάγδα, πως ως μάνα, μου δίνεις δύναμη και κουράγιο και σε ευχαριστώ γι’ αυτό”.

Στο διήμερο συναυλιών συμμετείχε πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να απολαύσει- με αλφαβητική- σειρά τους:
Φωτεινή Bελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Ερωφίλη, Γιάννη Ζουγανέλη, Χρίστο Θεοδώρου, Βιολέτα Ίκαρη, Βασίλη Καζούλη, Λαμπρινή Καρακώστα, Βίκυ Κραντζόγλου, Θοδωρή Κοτονιά, Κατερίνα Μακαβού, Σαββέρια Μαργιολά, Θοδωρή Μαυρογιώργη, Απόστολο Μόσιο, Λεωνίδα Μύαρη, Νίκο Ξύδη, Γιάννη Παπαγεωργίου, Πάνο Παπαϊωάννου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ορφέα Περίδη, Μανώλη Πυροβολάκη, Φρόσω Στυλιανού, Αγγελική Τουμπανάκη, Διονύση Τσακνή, Μανώλη Φάμελο και Λάκη Χαλκιά
Tη μουσική επιμέλεια, τις ενορχηστρώσεις και το πιάνο είχε ο Ανδρέας Αποστόλου. 

Ειρηνοδρομία 2019

Φέτος στην Ειρηνοδρομία -που διοργανώνεται πάντα το πρωί της τελευταίας ημέρας των Παναγουλείων- οι συμμετοχές των δρομέων-αθλητών, των σχολείων, των αθλητικών σωματείων, των φορέων και των πολιτών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Οι συνολικές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 3.000 καθιστώντας την Ειρηνοδρομία 2019 την πιο επιτυχημένη στην ιστορία του θεσμού. Αυτή η μεγάλη αθλητική γιορτή κατάφερε να ενώσει τη χαρά του αθλητισμού και του αγώνα με μεγάλες αξίες όπως αυτές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας.

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Ειρηνοδρομίας ήταν «Τρέχουμε για την ειρήνη, με τη ΦΛΟΓΑ στην καρδιά» καθώς ο κοινωνικός φορέας που θα υποστηρίξει φέτος η Ειρηνοδρομία δίνοντας μέρος των εσόδων από τις εγγραφές των δρομέων, είναι ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».

Η Ειρηνοδρομία έχει καταφέρει να γίνει μια πολυαναμενόμενη δρομική εκδήλωση, ίσως η μεγαλύτερη των Νοτίων προαστίων της Αττικής, που αναδεικνύει την τοπική κοινωνία, εμπλέκει τους πολίτες και ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα, τα αθλητικά σωματεία, τους εργαζόμενους του Δήμου, τις τοπικές επιχειρήσεις, τοπικούς, υπερτοπικούς και πολυεθνικούς χορηγούς και εκατοντάδες εθελοντές, προωθώντας τη συμμετοχικότητα και την αγάπη για τον Αθλητισμό.

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ειρηνοδρομία, που πραγματοποιείται πάντα την τελευταία ημέρα των Παναγουλείων, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Αττικής, τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του σωματείου κλασσικού αθλητισμού Ο.Φ.Κ.Α Οδυσσέας και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.  Πρόκειται για μια σειρά δρομικών αγωνισμάτων 2,5χλμ, 5χλμ, 10χλμ,1000m AMEA. Οι τρεις πρώτες είναι πιστοποιημένες διαδρομές και μάλιστα η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων έχει ενταχθεί στο επίσημο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ, προσελκύοντας δρομείς από την Αττική, την υπόλοιπη Επικράτεια, αλλά και από το εξωτερικό.