Επίσκεψη εμπειρογνώμονα του δικτύου URBACT IV στον Άγιο Δημήτριο

Βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, ως πρωτοπόρος Δήμος στη χώρα σε θέματα παρακολούθησης των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στην πόλη την επικεφαλής εμπειρογνώμονα για θέματα βιωσιμότητας κ. Stina Heikkila. Η επίσκεψη της κ. Stina Heikkila πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT IV «Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος.

Το πρόγραμμα «Πόλεις για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση» έχει ως στόχο την υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών και εργαλείων διακυβέρνησης μέσα από τη χρήση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως στρατηγικού πλαισίου για μια πιο βιώσιμη, ισχυρή και ανθεκτική πόλη. Οι Δήμοι που συμμετέχουν είναι το Έσπου στη Φιλανδία (επικεφαλής εταίρος), το Ταλίν στην Εσθονία, η Βαλένθια στην Ισπανία, το Μάνχαϊμ στη Γερμανία, η Μπράγκα στην Πορτογαλία, το Γκάμπροβο στη Βουλγαρία, το Κόσιτσε στη Σλοβακία και το Γιάμπλονετς στην Τσεχία.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης (ενεργοποίησης) του έργου, η επικεφαλής εμπειρογνώμονας επισκέπτεται όλες τις συμμετέχουσες πόλεις με στόχο την χαρτογράφηση των τοπικών συνθηκών και τον εντοπισμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στην πορεία υλοποίησης των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κατά την επίσκεψη της κ. Stina Heikkila στον Άγιο Δημήτριο, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τη Δήμαρχο και με επιλεγμένους θεσμικούς φορείς του Δήμου, καθώς και ένα εργαστήριο με τη συμμετοχή εργαζομένων στον Δήμο από την ομάδα έργου για την από κοινού κατανόηση και διαμόρφωση των επόμενων δράσεων.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας, και από τις ελάχιστες της Ευρώπης, που εκπονεί και δημοσιεύει από το 2016 Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, βασισμένες σε διεθνή GRI πρότυπα, με σκοπό να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές του με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Φέτος μάλιστα ο Δήμος πρωτοπορεί και θα υποβάλει παράλληλα την πρώτη του Εθελοντική Τοπική Ανασκόπηση (VLR), αποτελώντας μόλις τον δεύτερο Δήμο της χώρας που θα αξιολογήσει με στοιχεία την πορεία του προς μια πιο βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία.

Οι δράσεις του έργου συνεχίζονται με την πραγματοποίηση της εναρκτήριας διακρατικής συνάντησης του έργου στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.