Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Μπαλάφα για παραχώρηση χρήσης κτιρίου στο Δήμο Αγίου Δημητρίου

Κόμματα

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2022 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή

Θέμα: «Παραχώρηση χρήσης κτιρίου στο Δήμο Αγίου Δημητρίου»

Με την παρούσα Ερώτησή μας θέτουμε το ζήτημα της παραχώρησης στον Δήμο Αγίου Δημητρίου κτιρίου το οποίο έχει διατεθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) από τον Δήμο για τη δημιουργία Μουσείου Ηλεκτρονικών Συστημάτων Αεροναυτιλίας.

Όπως γνωρίζετε, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με την υπ’ αριθμό 2667/6-4-2017 απόφασή της, παραχώρησε στο Δήμο τη χρήση της συνολικής έκτασης του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 2093 εντός του Ο.Τ. 909-923 (πρώην ΚΕΝ Σμύρνης – ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ) εντός της οποίας βρίσκεται το κτίριο που προαναφέραμε, το οποίο ο Δήμος ως «παραχωρησιούχος» δεσμεύτηκε από την απόφαση της ΕΤΑΔ να το διαθέσει στην ΥΠΑ.

Μετά 3 χρόνια από την παραχώρηση, το Υπουργείο ενημέρωσε τον Δήμο – έγγραφο με αριθμ. Πρωτ. Γ.Κ./Δ/ΥΠΑ 27385/17-08-2020 – ότι κλιμάκιό του θα επισκεπτόταν το χώρο του Ασυρμάτου προκειμένου να καθοριστούν όλες οι απαιτούμενες λεπτομέρειες για τη διαχείριση του κτιρίου.

Από την πλευρά του ο Δήμος, το ίδιο διάστημα, με βάση τη δέσμευσή του για την αξιοποίηση του ακινήτου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, μερίμνησε για την εκπόνηση μελέτης η οποία υποβλήθηκε στην πρόσκληση ΑΤΟ6 «Αστική Αναζωογόνηση» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπ’ αριθμό 11280/2021/07-04-2022 απόφασή του ενέκρινε την ένταξη του έργου της ανάπλασης του Ασυρμάτου.

Ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αδειοδότησης του έργου.   

Επειδή, έχουν συμπληρωθεί 2 χρόνια και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για ενέργειές σας.

Επειδή, στο κτίριο γίνονται συστηματικά βανδαλισμοί και οι επισκέπτες του πάρκου συχνά κινδυνεύουν.

Επειδή, ο Δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του Ασυρμάτου.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Εάν προτίθεται να αποδεσμεύσει το κτίριο από την ΥΠΑ και να το παραχωρήσει στον Δήμο, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του πάρκου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Ασύρματος), όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμό 120/2022 ομόφωνη απόφασή του έχει ζητήσει.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπαλάφας Γιάννης
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Ζαχαριάδης Κώστας
Μουζάλας Γιάννης
Μωραϊτης Θάνος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκορολιάκος Πάνος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σπίρτζης Χρήστος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος