Εθνικό σύστημα διαχείρισης στάθμευσης

Με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, συναντήθηκε στις 8-5-2019 η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου μαζί με άλλους Δημάρχους της Αττικής που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ζήτησαν να ενημερωθούν για το έργο του Υπουργείου «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης».

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με την υλοποίηση του οποίου θα προκύψουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πόλεις ολόκληρης της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για τους Δήμους, τους κατοίκους, τα άτομα με αναπηρία και τους επαγγελματίες. Η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού λήγει 20 Μαΐου 2019.
Ένα έργο με μηδενικές δαπάνες για τους Δήμους, αφού η μελέτη εφαρμογής χρηματοδοτείται από το Υπουργείο, ενώ προβλέπεται και η κάλυψη του κόστους προμήθειας των αισθητήρων, της διαμόρφωσης των επιλεγμένων χώρων (σημάνσεις, κ.λπ.) και της αγοράς του εξοπλισμού που θα επιτρέπει τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου. Μόνη υποχρέωση των Δήμων η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης.

Η Δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Η πρωτοβουλία αυτή για το Δήμο Αγίου Δημητρίου έρχεται σε πολύ ώριμες συνθήκες, καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται σχετικές μελέτες για την πόλη, οι οποίες προβλέπουν δωρεάν στάθμευση για τους κατοίκους των περιοχών πέριξ των τριών σταθμών Μετρό που υπάρχουν στο όριο του Δήμου μας. Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης, θα διευκολύνονται επιτέλους τα άτομα με αναπηρία, έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για τα ΑμεΑ»

Εκτός από τη Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, παραβρέθηκαν οι: Γιάννης Σταθόπουλος, Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Δημήτρης Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω, Γρηγόρης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα, Σταύρος Κασιμάτης, Δήμαρχος Κορυδαλλού, Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου και ο Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη. Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ζωγράφου, Νίκος Κικάκης, και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού ΨΗΠΤΕ, Παναγιώτης Μελαχρινός.