Φεστιβάλ πόλης 2023 • Χαράντας – Στεφανώματα

Τμήμα Πολιτισμού

«Λάλεμαν-Κάλεσμα»

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023σας προσκαλούμε στον γάμο του Λάμπρου, από την Κράψη Ιωαννίνων με την Σουμέλα, από τη Νέα Κερασούντα Πρεβέζης.

Η στέψη θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 μ.μ. στο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο χωριό της νύφης.

Θα ακολουθήσει γλέντι στο σπίτι του γαμπρού όπου θα παίξουν η Ηπειρώτικη Ζυγιά του Δόκιμου Χαραλάμπους και ο Φώτης Κοζυράκης στο τραγούδι του Πόντου που θα τον συνοδεύσει ο Γιάννης Φωτιάδης στον κεμεντζέ και ο Φίλιππος Πουρπουτίδης στο νταούλι.

► «Χαράν», «χαράντας» είναι η λέξη του γάμου στα ποντιακά  και «Στεφανώματα» αντίστοιχα  στην Ήπειρο, λέξεις που  υποδηλώνουν  το χαρμόσυνο γεγονός της ένωσης δύο αγαπημένων.

► Μια  μουσικοχορευτική παράσταση, Συνδιοργάνωση  του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού  & Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του Δήμου  Αγίου Δημητρίου και των εθνικοτοπικών συλλόγων, Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα» & Αδελφότητα Απανταχού  Κραψιτών  Αθηνών, που πραγματοποιείται στο Πάρκο Ασυρμάτου, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με ώρα έναρξης 20:30.

Βασίζεται σε δρώμενο, αναπαράστασης γάμου της δεκαετίας του 1950, που προωθεί την συλλογική μνήμη και την πολιτισμική εμπειρία Ποντίων και Ηπειρωτών. Αναδεικνύεται η γοητεία του τελετουργικού, παραστατικού, θεαματικού εθίμου του Γάμου (Χαράς), εστιάζοντας στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα των δύο περιοχών. Η ποντιακή διάλεκτος, προερχόμενη από την αρχαία Ιωνική, συμπορεύεται με το Ηπειρώτικο ιδίωμα των Αρχαίων Σελλών και τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα της κάθε περιοχής, μέσα από  τα δρώμενα του γάμου, που συνήθιζαν να διαρκούν 4-5 μέρες.       

Καλώς να ορίσετε στη “Χαρά” μας!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων