Φύλο, Δημόσιος Χώρος και Κινητικότητα στην πόλη

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

► Μια διαφορετική εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αγίου Δημητρίου και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας για τα έμφυλα ζητήματα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

  • Μπορεί η  καθημερινή μετάβαση από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι να βιώνεται διαφορετικά βάσει του φύλου μας;  
  • Είναι ένας απλός περίπατος στην πόλη μια εμπειρία με έμφυλα χαρακτηριστικά;
  • Πώς είναι να κινούμαστε ως γυναίκες, κορίτσια και θηλυκότητες μέσα στην πόλη του Αγίου Δημητρίου; Είμαστε ορατές;
  • Είναι η πόλη μας φιλική, συμπεριληπτική και ανοιχτή για γυναίκες και κορίτσια;

 Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα διερευνηθούν στην εκδήλωση με τίτλο ⚜️Φύλο, δημόσιος χώρος και κινητικότητα στην πόλη⚜️ τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Δημητρίου 55).

Για το Δήμο Αγίου Δημητρίου, αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της διαφορετικής και ενδιαφέρουσας εκδήλωσης έχουν σταθεί δυο σημαντικά έργα.

🟣 1. Η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου με τη συνεργασία του Δικτύου Civinet Greece-Cyprus (το δίκτυο για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο) και η διερεύνηση μέσα από αυτό το σχέδιο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μετακίνησης των πολιτών μέσα στην πόλη του Αγίου Δημητρίου. Γιατί και η μετακίνηση μας στις γειτονιές έχει έμφυλα χαρακτηριστικά.

✔️ Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά σε παραδείγματα και καλές πρακτικές από άλλες χώρες, σε σχέση με την μετακίνηση και το φύλο!   

🟣 2. Η συνεργασία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, τον περασμένο Δεκέμβριο, με  την αρχιτεκτονική ομάδα urbana lab, όταν διοργάνωσε τρία βιωματικά εργαστήρια με στόχο την επανεξέταση του δημόσιου χώρου μέσα από το φακό του φύλου. Ήταν τρία εργαστήρια πλούσια σε πληροφορίες, υλικό, ερωτήματα, συναισθήματα, ανησυχίες, επιβεβαιώσεις και συμπεράσματα όπου καταφέραμε να συνειδητοποιήσουμε τις πολυποίκιλες συσχετίσεις μεταξύ φύλου και δημόσιου χώρου.

✔️ Τα συμπεράσματα της δράσης αυτής θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση.