Γυναίκα και Επιχειρείν: Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δελτίο Τύπου

Στέλιος Μαμαλάκης: «Η γυναίκα είναι πρωταγωνίστρια στη ζωή και της οφείλουμε τον ανάλογο σεβασμό» 

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών, πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 19:30, στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, η εκδήλωση «Γυναίκα και Επιχειρείν», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Η εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, άρχισε με χαιρετισμό του Δημάρχου Στέλιου Μαμαλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον εξέχοντα ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία και στην αξία της γυναικείας παρουσίας και στον τομέα του «επιχειρείν». Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την δραματική αύξηση των φαινομένων έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, δυο τραγικών φαινομένων, που όπως τόνισε, χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης από όλους. Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, στάθηκε επίσης, στη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (6/3/1994) μιας Ελληνίδας που με την εν γένει παρουσία της, έγινε σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης. «Η γυναίκα είναι πρωταγωνίστρια στη ζωή και της οφείλουμε τον ανάλογο σεβασμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης και ΚΕΠ, Ελένη Κοντόγγονα στο χαιρετισμό της, σημείωσε ότι η θέση της γυναίκας στο επιχειρείν έχει περάσει από τις συμπληγάδες μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας που θέλει να την κρατήσει μακριά κι έξω από το πεδίο δράσης της, τονίζοντας ότι «Όραμά μας είναι ένας κόσμος με γυναίκες που δεν φοβούνται να βγουν μπροστά, να μιλήσουν και να επιχειρήσουν». Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αστικής Πανίδας Αγγελική Σαραβελάκη, αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γυναικών είναι ότι «ξεχνάνε τι αξίζουν». Η Βασιλική Βαζαίου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος στην ισότητα των Φύλων στην τοποθέτηση της ανέφερε ότι σε μια περίοδο κρίσης που δοκιμάστηκαν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις χρειάζεται να αναδειχθούν σε τοπικό επίπεδο οι πολιτικές που θα επιφέρουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Χαιρετισμούς, στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και η Κατερίνα Χρυσοπούλου γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας της ΝΔ εκ μέρους και της βουλευτού Δυτικού Τομέα, Μαρίας Συρεγγέλα. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο  υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο π. βουλευτής Β3΄Νοτίου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Βραβείο «Βασιλική Βερυκάκη» για στις γυναίκες που διέπρεψαν

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή βραβείου γυναικείας επιχειρηματικότητας, στη μνήμη της Βασιλικής Βερυκάκη, της πρώτης γυναίκας δημάρχου Αγίου Δημητρίου, που δόθηκε φέτος για πρώτη φορά, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου Στέλιου Μαλαμάκη, ο οποίος και το απένειμε στις επιχειρηματίες Φωτεινή και Αναστασία Γιαλαμά. Για τη συμβολή της αείμνηστης Βασιλικής Βερυκάκη στην ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση, μίλησε η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που ακολούθησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στην οποία συμμετείχαν η Άννα Καραμανλή, βουλευτής Νότιου Τομέα της ΝΔ, η Κατερίνα Χρυσοπούλου Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας της ΝΔ, η Νάντια Σταυρογιάννη Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και η Σύλβια Αντώναρου, πρόεδρος του συλλόγου «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μόνο άνθρωποι». Η συζήτηση, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο, Ειρήνη Δράγαση, κινήθηκε γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι γυναίκες προσκεκλημένες, κάθε μία στον τομέα της, στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχτηκαν, στις φυλετικές διάκρισεις, την προσπάθεια για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αλλά και για τους πολλαπλούς ρόλους τους οποίους επωμίζονται καθημερινά οι γυναίκες.

Η απόλυτα επιτυχημένη βραδιά είχε και ανάλογη καλλιτεχνική επένδυση με ξεχωριστές γυναίκες πρωταγωνίστριες, τις οποίες και ευχαριστούμε για την λαμπερή και ανιδιοτελή παρουσία τους. Οφείλουμε να σταθούμε στην σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου, μέλος της οπερετικής ομάδας Operatical. Στην Κωνσταντίνα Δούκα, μαθήτρια του Ωδείου Αγίου Δημητρίου, που εκτέλεσε στο πιάνο επιλογές από το κλασικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τζούλη Θεοχάρη. Στην Μαρία Μπαζίνη, μαθήτρια της Σχολής Χορού του Δήμου Αγίου Δημητρίου και στην Ντορίνα Καλεθριανού, καλλιτεχνική διευθύντρια χορού της πόλης μας. Ξεχωριστό φινάλε για την βραδιά αποτέλεσε το μονόπρακτο θεατρικό «Ξύπνημα» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, που απέδωσε μοναδικά η ηθοποιός Μελίνα Γεροντάκη, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Αθανασιάδου. Την παρουσίαση της βραδιάς, είχε η δημοσιογράφος Έλενα Φυντανίδου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Σταυρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Εποπτείας Πόλης Γιώργος Ταμπακόπουλος, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Ψηφιακής Ανασυγκρότησης Βασίλης Ζαχαριάς, Οικονομικών ΙωάννηςΜάριος Μπάντος,  Παιδείας Μαρία ΑχουλιάΣκριβάνου, Κοινωνικής Μέριμνας Θανάσης Μπαμπάνας. Οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι: Μιχάλης Καραϊσκάκης, Παντελής Ζωίλης, Βαγγέλης Μαλαθούνης. Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «ΑλλάΖουμε την Πόλη» παρούσα ήταν η επικεφαλής Μαρία Ανδρούτσου και η πρώην αντιδήμαρχος Ελένη Κατζέλη. Από την παράταξη «Αγαπάμε την πόλη μας» παραβρέθηκε ο επικεφαλής Γιώργος Παπατριανταφύλλου και από την παράταξη «Νέα Πνοή Προοπτική», ο επικεφαλής Χρήστος Πρεκετές. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, τέλος, η Θεοδώρα Παπαδάκη, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα με το ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης Γυναικών και ο Σταύρος Νικολαΐδης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα της ΝΔ.