📚 «Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις»

Βιβλιοθήκη

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 18:30, στη Λέσχη Ανάγνωσης Αγίου Δημητρίου συζητάμε το βιβλίο «Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέϊς» του βραβευμένου με Nobel Λογοτεχνίας πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου. Στη συνάντησή μας που θα γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, θα λάβει μέρος ο Γιώργος Περαντωνάκης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Ρικάρντο Ρέις, ποιητής και γιατρός, ύστερα από πολυετή αυτοεξορία στη Βραζιλία, επιστρέφει στην πατρίδα του. Η Λισαβόνα είναι μουντή και άχρωμη, φαντάζει χιμαιρική. Ο ίδιος, αντί να δέχεται ασθενείς, περιπλανιέται με τις ώρες στους δρόμους της πόλης. Λαχταρά την άπιαστη Μαρσέντα, μια δεσποινίδα της οποίας το αριστερό χέρι έχει μυστηριωδώς παραλύσει, αλλά είναι η Λίντια αυτή που μοιράζεται μαζί του το κρεβάτι, η καμαριέρα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει. Ώσπου τον επισκέπτεται ένας παλιός του φίλος, ο Φερνάντο Πεσσόα, φορώντας ακόμη το κοστούμι με το οποίο είχε ταφεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Βρισκόμαστε στην αυγή του 1936, μιας νέας χρονιάς, που είναι και η πραγματική πρωταγωνίστρια αυτού του μυθιστορήματος. Διότι, εν τω μεταξύ, γράφεται και η ιστορία της εποχής, με την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, αλλά και τη μάχη της ασταθούς δημοκρατίας στην Ισπανία. Ο Ρέις, ένας από τους ετερώνυμους του Πεσσόα, θα μπει στον πειρασμό να ζήσει και να δράσει, θα παραμείνει όμως θεατής του κόσμου. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε στην Πορτογαλία το 1922 και πέθανε το 2010. Το 1998 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας διότι με τις «παραβολές του, φορείς φαντασίας, συμπόνιας και ειρωνείας, καθιστά διαρκώς κατανοητή μια φευγαλέα πραγματικότητα».