Η εξοικονόμηση ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Κλιματική Αλλαγή

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Η εξοικονόμηση ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση”, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (Αγίου Δημητρίου 55).

Θα μιλήσουν οι:

Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
Δημήτριος Δαμίγος, συντονιστής έργου REVERTER, Καθηγητης ΕΜΠ.
Χρήστος Τουρκολιάς, Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής ΚΑΠΕ.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου.

Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί ένα κρίσιμο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς στερεί από τους ανθρώπους το βασικό κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, απολύτως αναγκαίο για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, και σχετίζεται με σοβαρές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις.

Η ενεργειακή φτώχεια είναι κατά βάση συνδεδεμένη με τις υψηλές τιμές ενέργειας, το χαμηλό εισόδημα των νοικοκυριών και τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των οικιακών συσκευών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης του Δήμου Αγίου Δημητρίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “REVERTER- Deep REnovation roadmaps to decrease households VulnERability To Energy poverty”, στο οποίο συμμετέχουν:

• Το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
• Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και
• Η Ένωση Καταναλωτών – «Η Ποιότητα Της Ζωής» (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE, και έχει ως στόχο τη συμβολή των φορέων αυτών στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.