Κινητικότητα στη Λιθουανία • Επίσκεψη ομάδας του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου στο Kruonis Gymnasioum

Λύκεια

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KΑ229 «The power of wisdom», το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 η ομάδα μας επισκέφτηκε τη Λιθουανία. Οι εκπαιδευτικοί Βησσαρία Λιάλιου και Εύα Δημητρόγλου, συνοδεύοντας μαθητές/τριες της Β’ λυκείου, ταξίδεψαν στο Vilnius της Λιθουανίας και από εκεί στο Kruonis, προκειμένου να πάρουν μέρος στην τελευταία κινητικότητα του προγράμματος. Εκεί συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών, Λιθουανία, Λετονία, Ιταλία και Πορτογαλία και φιλοξενήθηκαν από το σχολείο Kruonis Gymnasium.

Η ομάδα μας, κατά την επίσκεψη, παρουσίασε υλικό από τις προηγούμενες κινητικότητες, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων που υιοθετήθηκαν στο σχολείο, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Παράλληλα, μαθητές και καθηγητές, γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου ενώ συμμετείχαν σε μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν με ψηφιακά εργαλεία, σε διάφορες ηλικιακές βαθμίδες. Επιπλέον, περιηγηθήκαμε στα περίχωρα του Kruonis και επισκεφτήκαμε το Kaunas, το Birstonas, το Vilnius και το εντυπωσιακό κάστρο Trakai.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, υλοποιήθηκε mini conference για τη διδακτική αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων που μάθαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος και έγινε απολογισμός των πεπραγμένων. Παρακολουθήσαμε μαθήματα με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και σεμινάριο εξοικείωσης με την εφαρμογή Miro.

Οι μαθητές δούλεψαν σε διεθνείς ομάδες για την παραγωγή βίντεο και έμαθαν χορούς και τραγούδια από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, δέθηκαν με τους συμμαθητές τους από τις υπόλοιπες χώρες, δημιούργησαν φιλίες και επιδίωξαν τη δημιουργία ομάδων επικοινωνίας. Οι εκπαιδευτικοί είχαμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουμε και να συνεργαστούμε με συναδέλφους από διαφορετικά σημεία της Ευρώπης.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητικότητας, μαθητές και εκπαιδευτικοί, προσαρμοστήκαμε σε μια διαφορετική εκπαιδευτική πραγματικότητα από εκείνη που ισχύει για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είχαμε τη δυνατότητα να διευρύνουμε και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις μεθόδους μας μέσω εφαρμογών που ταυτίζονται με σύγχρονα διεθνή πρότυπα, να αναπτύξουμε διαπροσωπικές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, να γνωρίσουμε την κουλτούρα και να εξερευνήσουμε περιοχές της Λιθουανίας. Συνολικά η εμπειρία που μας δόθηκε εξαιτίας του Erasmus+ ήταν πλήρης, εποικοδομητική και πλούσια σε γνώσεις.