Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Δελτίο Τύπου

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στο δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, η συγγραφέας Μαργαρίτα Θεοδωράκη παρουσίασε την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 το βιβλίο της “Αναμνήσεις ενός Κοριτσιού”.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Τμήμα  Πολιτισμού Αγίου Δημητρίου, συμμετείχε ο δημοσιογράφος – πρώην υπουργός  Γιώργος  Λιάνη, ο ηθοποιός  Παναγιώτης  Πετράκης,  και έκλεισε με τη συναυλία της «Παιδικής & Εφηβικής Χορωδίας»  του Δημοτικού Ωδείου, με μαέστρο τον  Β. Καραμάνο.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αστικής Πανίδας Αγγελική  Σαραβελάκη στο χαιρετισμό της τόνισε: «Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η τόσο ταλαντούχα συγγραφέας, και όχι μόνο, με το βιβλίο της «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», ουσιαστικά μας προσφέρει ένα ντοκουμέντο . Γιατί αυτή ήταν η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Γεμάτη δράση, γεμάτη αγωνίες, διωγμούς, εξορίες, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Γεμάτη βέβαια και με δημιουργία, τέχνη στον ανώτατο βαθμό, αναγνώριση και δόξα.»

Στη διάρκεια της παρουσίασης του  βιβλίου της «Αναμνήσεις ενός Κοριτσιού», η  Μ. Θεοδωράκη ιστόρησε γεγονότα, ορόσημα και εμπειρίες της από την παιδική ηλικία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού.

Την αφήγησή της, συνόδευσαν αποσπάσματα του βιβλίου της,  που  διάβασε ο ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα εποχής και συναισθημάτων.

Από την πλευρά του ο   Γιώργος Λιάνης κατέθεσε με το μοναδικό του τρόπο τα όσα ο ίδιος έζησε και από τη συναναστροφή του με το «Ιερό Τέρας»  της Τέχνης, της Πολιτικής, της Ζωής και των Αγώνων για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία  Μίκη Θεοδωράκη,  εκφράζοντας την  πεποίθηση ότι τέτοια καλλιτεχνικά μεγέθη μια φορά γεννιούνται.

Παράλληλα, στην παρουσίαση, προβλήθηκε απόσπασμα από το  ντοκιμαντέρ της Βελγικής τηλεόρασης: “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ για την ελληνική μουσική 15 Ιουλίου 1963”. Σε αυτό εμφανίστηκε και η καταγραφή της Μαργαρίτας Θεοδωράκη ως παιδί  4 χρονών με τον μπαμπά της πολύ νέο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δόθηκε  Μουσική Συναυλία από την  Παιδική & Εφηβική Χορωδία του Ωδείου του Δήμου Αγ. Δημητρίου “Μίκης Θεοδωράκης” , που υπό τη διεύθυνση του μαέστρου  Κωνσταντίνου Καραμάνου–  ερμήνευσε εμβληματικά και αγαπημένα τραγούδια του Μίκη και της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

Στο τέλος της παρουσίασης  η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία της για το κοινό. Link Βιβλίου: https://www.ianos.gr/anamnisis-enos-koritsiou-0506249

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου και  οι : Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ελένη Κοντόγγονα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γεώργιος Κάππος,  ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας  Αθανάσιος Μπαμπάνας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, ο εκπρόσωπος της παράταξης  «Αγαπάμε την Πόλη μας τον Αγ. Δημήτριο» κ. Γιώργος Παπατριανταφύλλου, εκπρόσωποι του Εκδοτικού Οίκου «ΙΑΝΟS”.

 

Επίσης,  παρέστησαν : ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Μικρού Συνεργείου Τεχνικών  Υπηρεσιών, Ευάγγελος Μαλαθούνης, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος  Φιλοζωϊας Αλέκα Γιαννοπούλου,  η Πρόεδρος της  Παγκρήτιας Ενώσεως Αττικής και  Αθηναϊδων, Ρένα Βασιλάκη, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ανθέων.

Το «παρών» έδωσε και ο προσωπικός  φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, Νίκος Μαλλιάρης, (αρθρογράφος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Επίσκυρον» για την προώθηση του φίλαθλου πνεύματος στο ποδόσφαιρο).