Με σύνθημα το τρίπτυχο Σεβασμός – Αγάπη – Φροντίδα προς τα ζώα, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικής Φιλοζωίας

Τμήμα Πολιτισμού

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης, πλέον, Πανελλήνιας  Ημέρας  Σχολικής Φιλοζωίας, το τμήμα Πολιτισμού & Αστικής πανίδας συνδιοργάνωσαν με το 2ο και 21ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Αγίου Δημητρίου εκπαιδευτικές δράσεις για τη φροντίδα των ζώων. Η Aντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αστικής Πανίδας,  Σαραβελάκη Αγγελική βρέθηκε στα συγκεκριμένα Δημοτικά Σχολεία του Αγ. Δημητρίου όπου με τη συμμετοχή των Προσκόπων του Δήμου, του Αρχηγού τους κ. Ξενοφών Δημητρίου, του Κτηνιάτρου κ. Κωνσταντίνου Αναστόπουλου  αλλά και της  Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Φιλοζωίας κ. Αλέκας Γιαννοπούλου παρουσίασαν ξεχωριστές δράσεις, τρόπους φροντίδας και προστασίας των ζώων. 

 

Στις δράσεις αυτές οι μαθητές  των δύο δημοτικών  σχολείων είχαν την ευκαιρία να  μάθουν για την Αξία της και τις Αρχές της  φιλοζωίας. Ενώ, συγχρόνως οι Πρόσκοποι που συμμετείχαν, υπό την καθοδήγηση και του Αρχηγού τους, έδειξαν στην πράξη στα παιδιά πώς μπορούν και τα ίδια να κατασκευάσουν από ανακυκλώσιμα υλικά ταϊστρες για τα αδέσποτα αλλά και φωλιές για τα χελιδόνια δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και τη φροντίδα τους προς αυτά. 


Η Αντιδήμαρχος κ Σαραβελάκη κατά τη διάρκεια των δράσεων αναφέρθηκε στο πνεύμα της ημέρας επισημαίνοντας ότι: «Σήμερα είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αγάπη και το σεβασμό προς τα ζώα. Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να τα  φροντίζουμε και  να τα προστατεύουμε. Τα ζώα είναι φίλοι μας  και συμπαραστάτες στον κόσμο μας. Είναι δικό μας καθήκον να τα προσέχουμε. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η αγάπη και ο σεβασμός προς όλα τα πλάσματα είναι προτεραιότητά μας. Ας δείξουμε λοιπόν την
αγάπη μας προς τα ζώα σήμερα και κάθε μέρα, φροντίζοντάς τα και προσφέροντάς τους φροντίδα και προσοχή.»

Μέσα από την ομιλία της η κ. Σαραβελάκη θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές αναφέροντας συγκεκριμένες προσεγγίσεις προς αυτά, και να τους επισημάνει την ευθύνη που έχει κανείς απέναντι στα ζώα αδέσποτα και δεσποζώμενα: «Η φροντίδα των ζώων είναι μια σημαντική ευθύνη που έχουμε απέναντί τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη φροντίδα και την προστασία τους. Ένας από αυτούς είναιnνα τους παρέχουμε τροφή και νερό καθημερινά, ιδιαίτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες κρύου ή ζέστης, έναν ασφαλή και άνετο χώρο για να ζήσουν, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τις φυσικές συμπεριφορές τους με ασφάλεια. Απαραίτητη όμως είναι και η παροχή ιατρική φροντίδας και  περίθαλψης σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα αδέσποτα ζώα, είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, αγάπη και φροντίδα».