❌ Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας
❌ Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία ❌
‼️ Προστασία γυναικών και παιδιών άμεσα ‼️

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο  “Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία: Μπορεί να επιτευχθεί;”, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, ώρα 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”.

👥Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας / European Anti-Violence Network με την συνεργασία όλων των αρμόδιων Αρχών και Φορέων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας κατά γυναικών και παιδιών, μέσα από μια δυναμική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία και συνεργασία, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

🟡 Στο πρόγραμμα αυτό, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα στον οποίο θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι τυποποιημένες διαδικασίες διατομεακής ανταπόκρισης στην Ενδοοικογενειακή Βία, που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του έργου «Ουσιαστική σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας».

Τι σημαίνει διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή Βία; 

🟣 Ουσιαστικά και πρακτικά σημαίνει την ενδυνάμωση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων ελληνικών φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της ενδοιοικογενειακής βίας και την προστασία των παιδιών.
🟡 Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός ενός πρωτοκόλλου διαδικασίας και δράσης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας για την βέλτιστη συνεργασία των φορέων όπως οι Δήμοι, οι Οργανώσεις που μάχονται ενάντια στην ενδοοικογενειακή Βία, οι Οργανώσεις για την προστασία των παιδιών, η Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση την πετυχημένη πρακτική και δράση της Ισλανδίας.

Συμμετοχές

Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτός από το Δήμο Αγίου Δημητρίου είναι η Αστυνομία της Ισλανδίας, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας – Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα».

Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες του Προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι η κ. Ξένη Δημητρίου, τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η κ. Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Ψυχολόγος Bsc.

Το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει ο οργανισμός «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας», που έχει ως κεντρικό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και την ολιστική στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ