Μικροί και μικρές «δημοσιογράφοι» θέτουν μεγάλα ερωτήματα

29 + 1 ερωτήσεις  στη Δημαρχο απο τους/τις δημοσιογράφους της ΣΤ΄ δημοτικου του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου

Μπορεί η δημοσιογραφία, τουλάχιστον στην Ελλάδα, να άγεται και να φέρεται… οι μικροί εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι του Δήμου Αγίου Δημητρίου, και πιο συγκεκριμένα του 12ου Δημοτικού Σχολείου, όμως, είναι γεμάτοι όνειρα, είναι γεμάτοι πυγμή, θάρρος, διάθεση, προσδοκίες για το μέλλον και εύλογες απορίες για την πολιτική της ζωής, για την πολιτική του τόπου και της πόλης τους και ως εκ τούτου για τη Δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου.

Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Θεοδώρας Βασιλοπούλου, Γεωργίας Χίου και Λαμπρινής Αμαράντου, τον προηγούμενο μήνα, μαθητές και μαθήτριες των ΣΤ1 και ΣΤ2 τμημάτων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου επισκέφθηκαν το Δημαρχείο για να πάρουν συνέντευξη από τη Δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου για όλα όσα θέλουν να μάθουν τόσο για το Δήμο όσο και για την ίδια τη Δήμαρχο.

30 ερωτήσεις! 30 καίριες, ειλικρινείς, βαθιές ερωτήσεις που αφορούν καυτά και επίκαιρα ζητήματα της πόλης μας. 30 ερωτήσεις που απαντήθηκαν από καρδιάς με μεγάλη προθυμία, αμεσότητα και ευχαρίστηση από τη Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου. 30 ερωτήσεις και απαντήσεις που αξίζει να δουν τα φώτα της δημοσιότητας γιατί αντικατοπτρίζουν το φως της ψυχής των παιδιών. Γιατί αντικατοπτρίζουν το μέλλον.

Ακολουθεί ένα μέρος της εξαιρετικής συνέντευξης των παιδιών.

ΡΕΜΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ & ΠΑΡΚΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

► Η Ειρήνη ρώτησε: Ποια είναι τα σχέδια για το Ρέμα της Πικροδάφνης; Θα μπορούσε να γίνει προσβάσιμο, σαν ένα πάρκο για όλους;

«Το Ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα σημαντικό οικοσύστημα και μετά την οριοθέτησή του πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας και μετατροπής του σε ένα γραμμικό πάρκο από τον Υμηττό ως τη θάλασσα».

► Η Έλυα: Τι σχεδιάζετε για το Πάρκο Ασυρμάτου; Έχουν ξεκινήσει τα έργα; Πότε προβλέπεται να είναι έτοιμο;

«Καταφέραμε να ενταχθεί στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου της Ανάπλασης του Ασυρμάτου».

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Ο Στέφανος ρώτησε: Το κολυμβητήριο είναι μια μεγάλη ανάγκη για το Δήμο μας. Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την αποπεράτωσή του;

«Η μελέτη του Κολυμβητηρίου έχει ολοκληρωθεί, ο φάκελος έχει κατατεθεί στην Πολεοδομία για την έκδοση οικοδομικής άδειας και το σημαντικότερο είναι ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ανέγερσής του από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»».

► Ο Οδυσσέας: Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ανακατασκευαστεί η οδός Αγίου Δημητρίου; Ποιο θα είναι το όφελος για τους δημότες; Αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία που βιώνουν εδώ και αρκετό καιρό;

«Το 2004, η Νομαρχία ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης μετά από αιτήματα του Δήμου. Πρώτο μέλημα όλων είναι η Ασφάλεια πεζών και εποχούμενων. Η νησίδα αποτρέπει τα τροχαία δυστυχήματα. Με το έργο διαμορφώνονται ασφαλή και προσβάσιμα πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, ράμπες ΑμεΑ, φωτεινοί σηματοδότες, δίκτυο ομβρίων, ενώ με τη φύτευση και το φωτισμό led επιτυγχάνεται η αισθητική αναβάθμιση, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του CO2. Όλα αυτά μαζί με τις θέσεις στάθμευσης μόνο όφελος είναι τόσο για τους κατοίκους όσο και για την εμπορική δραστηριότητα που αναπτύσσεται».

► Η Ελένη: Πιστεύετε ότι οι δρόμοι της πόλης μας είναι ασφαλείς για τους πεζούς; Υπάρχουν αρκετές διαβάσεις σε κεντρικούς δρόμους για τους πεζούς; Το οδόστρωμα συντηρείται τακτικά ώστε να μη γίνονται ατυχήματα με μοτοσυκλετιστές, ποδηλάτες και αυτοκίνητα;

«Για την ασφάλεια των πεζών εκτελούμε πλήθος έργων διαπλάτυνσης πεζοδρομίων με έμφαση στους λεωφορειόδρομους και γύρω από τα σχολεία. Ασφαλτοστρώσεις γίνονται τακτικά από το Δήμο, ενώ ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το έργο που εκτελούν άλλοι φορείς: ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας…»

►Η Μελίνα: Πιστεύετε ότι είναι σε καλή κατάσταση τα πάρκα, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές του Δήμου μας; Επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και ειδικά εμάς των παιδιών; Προβλέπονται άλλες πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομοι;

«Οι Υπηρεσίες του Δήμου, αν και υποστελεχωμένες, πασχίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τις πλατείες και τους παιδότοπους, χρειάζεται όμως και η συμβολή όλων των πολιτών για την αποτροπή ζημιών και βανδαλισμών. Με αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων του Πράσινου Ταμείου αποκτάμε νέους κοινόχρηστους χώρους και τους διαμορφώνουμε κατάλληλα για όλους, όπως πρόσφατα το Πάρκο Οικογένειας».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

► Η Ελευθερία ρώτησε: Οι δημότες έχουν επιλογές να ψυχαγωγηθούν στο Δήμο; Υπάρχουν υποδομές ήδη και σχεδιάζετε καινούριες; Μπορεί ο δήμος να γίνει ακόμα πιο φιλικός για τους νέους και κυρίως για εμάς τα παιδιά;

«Όπως προανέφερα, εκτελούμε έργα αναβάθμισης σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και σε νέους που αποκτούμε ώστε να υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές δημόσιοι χώροι φιλικοί και προσβάσιμοι σε όλες και όλους».

► Η Μαριάννα: Υπάρχει στα σχέδια σας η δημιουργία ενός ακόμα Λυκείου για τους μαθητές του Δήμου μας αλλά και χώρων όπου εμείς οι νέοι να μπορούμε να επικοινωνούμε με ένα διαφορετικό τρόπο, όπως μια βιβλιοθήκη ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένα web radio ή χώροι που να μπορούν να φιλοξενούν με ασφάλεια εμάς τους νέους και την τεχνολογία μετά το τέλος της σχολικής μέρας;

«Στα σχολεία μας οι υποδομές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός βελτιώνονται συστηματικά, μέσω Δήμου και Σχολικών Επιτροπών. Η ΚΤ.ΥΠ. (Α.Ε) πρώην ΟΣΚ (Κτιριακές Υποδομές δηλαδή) έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση του 6ου Γυμνασίου. Κατόπιν αυτού, στο ΕΠΑΛ, όπου σήμερα στεγάζεται το 6ο Γυμνάσιο, μπορεί να λειτουργήσει το 4ο Λύκειο για να καλύψει το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού».

► Η Ευγενία: Η δημοτική κατασκήνωση που είναι σημείο αναφοράς για εμάς τα παιδιά του Δήμου, θα φιλοξενήσει και παιδιά έως 16 χρονών; Θα μπορούσε ο Δήμος να οργανώσει μια ομάδα κατασκηνωτών, ένα σύλλογο ίσως, που θα έκανε δράσεις και συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για να κρατήσουμε ζωντανή τη «φλόγα» της Κατασκήνωσης της Χαράς;

«Πριν την Πανδημία σχεδιάζαμε ένα πρόγραμμα για νέους 16-17 χρονών που επιθυμούν να εκπαιδευτούν ως μελλοντικοί ομαδάρχες της κατασκήνωσης. Είναι εξαιρετική ιδέα να δημιουργηθεί ένας σύλλογος φίλων της Κατασκήνωσης της Χαράς!»

► Ο Γιώργος Ντ.: Πόσο κοντά βρίσκεται ο Δήμος στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως ΑμεΑ, πρόσφυγες, μετανάστες, άπορους; Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στην παροχή βοήθειας;

«Ο Δήμος μας στα χρόνια της κρίσης κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας με δομές όπως: κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτιο, φαρμακείο, φροντιστήριο, τα δημοτικά ιατρεία, τους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, το ΚΔΑΠ, τη δωρεάν φιλοξενία στην κατασκήνωση, τα επιδοτούμενα προγράμματα θερινής δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τις δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, τη στήριξη της ειδικής αγωγής και πλήθος δράσεων συμπερίληψης. Η έλλειψη οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο»

► Ο Δημήτρης: Μπορούν ακόμα και οι μικρότεροι πολίτες να βοηθούν στα θέματα της πόλης; Με ποιον τρόπο πιστεύετε;

«Ένα μεγάλο δίκτυο ενεργών εθελοντών όλων των ηλικιών συμβάλει καθοριστικά. Η συμμετοχή σε δράσεις αλληλεγγύης, σε περιβαλλοντικά προγράμματα και σε αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα αναβαθμίζει την πόλη μας και την ποιότητα της ζωής μας».

► Η Φαίη: Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για να γίνει στο Δήμο μας χώρος για skateboard;

«Στο έργο που εξελίσσεται γύρω από το σταθμό Μετρό Άγιος Δημήτριος περιλαμβάνεται ένας χώρος για skate κοντά στο «Στρογγυλό» Τάκης Ζενέτος»

…ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

► Η Γεωργία ρώτησε: Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Η αγάπη μου για την πόλη που γεννήθηκα και κατοικώ επί 56 συναπτά έτη. Η αγάπη μου για τη ζωή και το συνάνθρωπο. Γιατί αυτό είναι πολιτική. Η ζωή είναι πολιτική».

► Ο Θοδωρής: Πιστεύετε ότι οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι προς όφελος της μάθησης και του μαθητή;

«Έχω πολλές επιφυλάξεις για τις κατευθύνσεις της πολιτείας σχετικά με το Δημόσιο Σχολείο».

► Η Ίριδα: Πως ενημερώνεστε για τα προβλήματα των δημοτών; Είστε ικανοποιημένη με τη μέχρι τώρα πορεία της δημαρχιακής σας θητείας;

«Εκτός από τις συναντήσεις με πολίτες που γίνονται συστηματικά, αξιοποιούμε την τεχνολογία με εφαρμογές αιτημάτων και επικοινωνίας όπως το City Agenda, το City On, την πλατφόρμα διαβούλευσης, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. Δε σταματάμε να βάζουμε νέους στόχους και να διεκδικούμε λύσεις σε νέα προβλήματα που προκύπτουν».