«Μίλησέ μας!»

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

📣Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που κάνει πράξη τη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ του στην ενδοοικογενειακή βία.

🎬 Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το 1ο Μέρος του video που δημιουργήσαμε για να κοινοποιήσουμε στις κατοίκους και τις δημότισσες του Δήμου μας τη Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά Γυναικών και Παιδιών που υλοποιούμε με στόχο την παροχή συντονισμένης, άμεσης και αποτελεσματικής υποστήριξης και προστασίας κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

🎬 Εξίσου σημαντικός στόχος του υλικού, είναι η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, ώστε να μπορούμε όλες και όλοι να προσεγγίζουμε το θέμα και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο κατανοώντας, κατ’ ελάχιστον, τα ακόλουθα:

► Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και όλα τα παιδιά, θύματα και μάρτυρες της κακοποίησης της μητέρας τους. Πρόκειται για σοβαρό έγκλημα και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο, πολύ πριν φτάσουμε στη γυναικοκτονία ή τη δολοφονία παιδιών.
❓Γνωρίζουμε τί χρειάζονται οι επιζώσες για να καταφέρουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της βίας;
❓Τί μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε μελλοντικά επεισόδια βίας και την επόμενη γυναικοκτονία;
❓ Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά-μάρτυρες για να μην γίνουν οι επιζώσες και οι θύτες του αύριο;
❓ Η «απόδραση» από την ενδοοικογενειακή βία είναι, από μόνη της, δύσκολη για την επιζώσα και τα παιδιά της;

► Πολλές φορές είναι και επικίνδυνη! Κι όταν αποτυγχάνει, δεν οφείλεται σε δικό της λάθος.

Πρέπει να βρούμε τί κάναμε λάθος εμείς, οι Αρχές και οι Φορείς στους οποίους προσέφυγε για προστασία, και να το διορθώσουμε.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν.4531/2018) απαιτεί συνεργασία όλων των Αρχών και Φορέων προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν άμεση και αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη στις επιζώσες και τα παιδιά τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

⛔️ Για τη μείωση της ενδοοικογενειακής βίας, η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ όλων μας είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη εάν δεν εκφράζεται έμπρακτα.

► Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας / European Anti-Violence Network και Το Χαμόγελο του Παιδιού – The Smile of the Child , εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο το πρωτόκολλο Διατομεακής Ανταπόκρισης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Ελλάδα-Ισλανδία ενωμένες για τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας».
► Μετά την πιλοτική φάση, κατόπιν αξιολόγησής της, η Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά Γυναικών και Παιδιών θα περάσει σε φάση σταθερής εφαρμογής στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, κατά την διάρκεια της οποίας θα εξακολουθήσουμε να επιδιώκουμε ενεργητικότερη συμμετοχή των Τομέων της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.