Μήνυμα της Δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου, για τη 21η Μαρτίου, “Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού”

✊ Η Παγκόσμια κοινότητα τιμά κάθε χρόνο την Ημέρα για την Εξάλειψη του ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου. Μια ημέρα που καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως υπενθύμιση μιας τραγικής ημέρας στο Sharpville της Νότιας Αφρικής όπου η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 69 άτομα σε μια ειρηνική διαδήλωση κατά του νόμου του απαρτχάιντ το 1960.

Το ξέσπασμα της θανατηφόρας ένοπλης σύγκρουσης, που σημαδεύει τους πρώτους μήνες του 2022, η αιματηρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει πνίξει στο αίμα άμαχο πληθυσμό και παιδιά. Ταυτόχρονα, τεράστιες προσφυγικές ροές έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους που φεύγουν προκειμένου να σωθούν από τη βία του πολέμου. Ωστόσο, το κύμα αλληλεγγύης όλης της Ευρώπης είναι εντυπωσιακό. Η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών αλληλεγγύης των απλών πολιτών είναι η πιο αισιόδοξη εικόνα που μπορούμε να αντλήσουμε από την καθημερινότητα μας αυτές τις σκοτεινές ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα ενεργοποίησε την οδηγία για την προστασία των ατόμων που προέρχονται από την εμπόλεμη περιοχή της Ουκρανίας και αυτό είναι περισσότερο από θετικό. Όμως, αυτό το νέο προσφυγικό κύμα είναι η πιο εκκωφαντική υπενθύμιση πως οι ένοπλες συγκρούσεις και οι συνέπειες τους είναι τρομακτικές σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν συμβαίνουν.

Όλα αυτά τα χρόνια προσφύγισσες και πρόσφυγες από διάφορα μέρη του κόσμου, από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη και από διάφορες χώρες της Αφρικής, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και Ευρωπαϊκών, δυστυχώς χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παιδιά πνίγονται στα νερά του Αιγαίου, γυναίκες βιώνουν και υπομένουν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια διακινητών ανθρώπινων ψυχών προκειμένου να σωθούν, και πάρα πολλές/ πολλοί χάνουν τη ζωή τους από τις φριχτές συνθήκες της διαδρομής τους προς τα ‘ειρηνικά εδάφη’ της Ευρώπης.

Το ‘συνεχές της βίας’ των ένοπλων συρράξεων είναι η πιο μαρτυρική συνέπεια για όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους, είτε παραμένουν στις χώρες τους είτε τραβούν το δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, διότι είναι αυτό που εν τέλει τους καταστρέφει ολότελα τη ζωή. Οι πολιτικές μέχρι τώρα και της Ευρώπης, αλλά και μεμονωμένων κρατών όπως η Ελλάδα, μόνο εχθρικές ήταν όλα αυτά τα χρόνια, με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα να ‘ανεβοκατεβάζει’ κυβερνήσεις και να αποτελεί την καυτή πατάτα της σύγχρονης πολιτικής.

Ένα είναι όμως σίγουρο, πως οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν, αυτές της στέρησης ανθρώπινων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών: όπως η ελευθερία (μέσα από το καθεστώς των στρατοπέδων), η αξιοπρεπής διαβίωση, η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή στην εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων, δεν τιμούν καμία κυβέρνηση στη χώρα μας. Είναι αυτές οι πολιτικές που δημιούργησαν το ξενοφοβικό κλίμα μέσα στις κοινότητές μας, που πόλωσαν τους ανθρώπους με τραγικά ξεσπάσματα ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια, γιατί ήταν οι ίδιες οι πολιτικές που έμοιαζαν να κανονικοποιούν τον ρατσισμό.

Η σημερινή ημέρα έρχεται με τον πιο ειρωνικό τρόπο να υπενθυμίσει την επιλεκτική μας ευαισθησία ακόμη και σε ένα ζήτημα όπως το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία: «Η αντίδραση της Ε.Ε. στο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη διαθέτει εδώ και καιρό τα εργαλεία για να προστατεύει τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και να βοηθά τους νεοαφιχθέντες. Η συνήθης προσέγγιση της «Ευρώπης-φρούριο» είναι μια πολιτικά υποκινούμενη επιλογή. Καλούμε την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα συνολικά να προστατεύσει το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια και την πρόσβαση στο άσυλο ισότιμα για όλους τους ανθρώπους».
Γι’ αυτό κι εμείς ως Δήμος Αγίου Δημητρίου λέμε ΟΧΙ σε όλες τις μορφές διάκρισης και ανισότητας. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, δηλώνουμε πως η ρατσιστική βία, ο ρατσιστικός λόγος, όλες οι διακρίσεις και οι ανισότητες προς Πρόσφυγες και Προσφύγισσες, Μετανάστες και Μετανάστριες, ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, Επιζώσες/Επιζώντες έμφυλης βίας, Ηλικιωμένους/-νες κ.α. ΔΕΝ θέλουμε και ΔΕΝ πρέπει να βρίσκουν χώρο στις γειτονιές μας.

‼️ Είμαστε ξεκάθαρα κατά του ρατσισμού, με όσες ύπουλες μορφές κι αν εμφανίζεται και φροντίζουμε να θωρακίσουμε την πόλη μας με τις αξίες της αλληλέγγυας δράσης, της ενσυναίσθησης και της μάχης κατά οποιασδήποτε αδικίας.

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου