Οδοί για την υγεία • Οδοί για το κλίμα • Οδοί για τους ανθρώπους

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με την υπ’ αρ. 61/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετεί τη Διακήρυξη του ΟΗΕ της Στοκχόλμης του Φεβρουαρίου 2020, για την οδική ασφάλεια, η οποία αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν τη διαχείριση της ταχύτητας ως βασική παρέμβαση οδικής ασφάλειας. Για τη δημιουργία βιώσιμων δρόμων καλεί σε συμφωνία για τη διαμόρφωση νόμου επιβολής μέγιστης ταχύτητας οδικής μετακίνησης τα 30 χλμ/ώρα, για τις περιοχές όπου αναμειγνύονται ευάλωτοι χρήστες και οχήματα.

? Η Διακήρυξη της Στοκχόλμης υπογραμμίζει πως οι προσπάθειες μείωσης της ταχύτητας έχουν ευεργετικό αντίκτυπο τόσο στη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από την οδική κυκλοφορία όσο και στην ποιότητα του αέρα και την αλλαγή του κλίματος.
? Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο ΟΗΕ έχει δημιουργήσει την εκστρατεία # Love30 για την οικοδόμηση Δρόμων Για Ζωή #StreetsforLife.  Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει, υιοθετώντας την καμπάνια για τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα για πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά.

Μερικά θλιβερά, αλλά χρήσιμα στοιχεία:
✔️ Κάθε χρόνο, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως.
✔️ Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο κάθε 24 δευτερόλεπτα χάνει τη ζωή του εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων.
✔️ Η υπερβολική ταχύτητα βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος των τραυματισμών στην οδική κυκλοφορία και εκτιμάται ότι το 40-50% των ατόμων που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα, οδηγούν πάνω από το όριο ταχύτητας.
✔️ Μελέτες των τελευταίων δεκαετιών σε πόλεις έδειξαν ότι τα όρια ταχύτητας 30 χλμ / ώρα οδήγησαν σε μειώσεις, συχνά σημαντικές, των τροχαίων ατυχημάτων, των τραυματισμών και των θανάτων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δρόμοι 30 χλμ / ώρα, όπου οι άνθρωποι αναμιγνύονται με την κυκλοφορία όχι μόνο σώζουν ζωές, αλλά επίσης προωθούν εναλλακτικούς και υγιείς τρόπους μετακίνησης όπως το περπάτημα και η ποδηλασία πράγμα που σημαίνει μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του διοξειδίου του άνθρακα.

? Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί επειγόντως αυτό το όραμα, μειώνοντας, σχεδιάζοντας και επιβάλλοντας ταχύτητες που θα παρέχουν ασφάλεια για όλους και όλες, ανθρώπους και ζώα, παντού, δίνοντας προτεραιότητα σε δρόμους χαμηλής ταχύτητας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές και κοντά σε σχολεία.
? Οδοί για υγεία. Οδοί για το κλίμα. Οδοί για τους ανθρώπους. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε Δρόμους Για Ζωή #StreetsForLife