Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων 2022

Κυκλοφοριακό

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει ειρήνη στους δρόμους

❤️‍🩹 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, η οποία έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ και τιμάται την 3η Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρόνου, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα συνδιοργανώνουν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Στρογγυλού Σχολείου «Τάκης Ζενέτος» την πολύ σημαντική εκδήλωσηΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός”.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν:
► Η Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων και Περιφερειών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET GR – CY.
► Η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια 2021-2030 – 6ης Οκτωβρίου 2021.
► Ο Τάσος Μαρκουίζος – Ιαβέρης.

🎶 Η εκδήλωση θα ανοίξει με την Εφηβική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αγίου Δημητρίου και θα ολοκληρωθεί με τους μουσικούς Νίκο Γιούσεφ (μουσικό πριόνι) και Τηλέμαχο Μούσα (ηλεκτρική κιθάρα).

🛑 Ως κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης έχει τεθεί το θέμα της Δικαιοσύνης.
Γιατί όμως, όσον αφορά στα τροχαία εγκλήματα, μιλάμε για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;

Ο Σύλλογος SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ επικεντρώνει την προσοχή μας σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αναφέροντας:

🔘 Στον Κόσμο: Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.150 νεκροί κάθε μία ώρα. 1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις. Πάνω από το 50% των θυμάτων είναι ευάλωτοι χρήστες: πεζοί, ποδηλάτες, δικυκλιστές. Το 93% των θυμάτων είναι πολίτες χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Κάθε δεκαετία ένα σχέδιο που αποτυχαίνει να περιορίσει τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς
🔘 Στην Ελλάδα: Μόνο το 2021 υπήρξαν 608 νεκροί. Βρίσκεται στην 22η χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Επί δεκαετίες βρισκόταν στις πρώτες θέσεις σε αριθμό νεκρών και αναπήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας είναι τετραπλάσια απ’ ότι στη Νορβηγία, τριπλάσια από τη Μάλτα και τη Σουηδία, υπερδιπλάσια από την Ελβετία, τη Δανία και το Ην. Βασίλειο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.
🔘 Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων και των δικαιωμάτων των θυμάτων, η κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας στο δικαστικό επίπεδο ουσιαστικά νομιμοποιεί το φόνο στην άσφαλτο. Και όχι μόνο. Αποτελεί μια βασανιστική και προσβλητική διαδικασία για τα θύματα και τις οικογένειες τους.
🔘 Οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα. Οι δρόμοι είναι για επικοινωνία και όχι πεδίο ανταγωνισμού και εκτόνωσης. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους. Καμιά ανθρώπινη απώλεια – θάνατος ή αναπηρία δεν μπορεί να προβάλλεται ως αποδεκτή, σαν αναπόφευκτο τίμημα της «ανάπτυξης».
🔘 Ο Σύλλογος SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με όλες τις πτυχές της υπόθεσης Δικαιοσύνη μετά το τροχαίο. Τόσο με προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και με καταγγελίες συγκεκριμένων περιστατικών.

Για την εκδήλωση αυτή και για άλλα θέματα τροχαίας ασφάλειας, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου συνομίλησε με την Ολύνα Ξενοπούλου στην εκπομπή της ΕΡΑ -1 “Συναντήσεις”, το Σάββατο 19-11-2022.