Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων • 4 Οκτωβρίου

Αδέσποτα

Όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης!
4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι καθιερωμένη εδώ και περίπου έναν αιώνα. Πρόκειται για μια ημέρα υπενθύμισης, ευαισθητοποίησης, αλλά και επαγρύπνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των μη ανθρώπινων όντων του πλανήτη μας. Το 1978, θεσπίστηκε από τη Διεθνή ‘Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλων οργανώσεων, και η διεθνής διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων, με 14 άρθρα στο σύνολό της. 

🐈 Σύμφωνα με τη Διακήρυξη όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και να παλεύει για αυτή και ΟΧΙ να την απειλεί, να την εκμεταλλεύεται, να την εξοντώνει, αλλά να την προστατεύει από κάθε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Επιπλέον σύμφωνα με τη Διακήρυξη, οι άνθρωποι οφείλουν να μην στερούν την ελευθερία των ζώων για οποιοδήποτε λόγο, να μην τα εγκαταλείπουν, να μην πειραματίζονται μαζί τους, να μην τους προκαλούν σωματικό ή ψυχικό πόνο, ενώ αν και όταν χρειαστεί να τα θανατωθούν αυτό να γίνεται δίχως πρόκληση πόνου ή αγωνίας.

🐶 Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει προτεραιότητα στην προστασία της πανίδας της πόλης. Πάντα λέμε πως οι δρόμοι δεν ανήκουν μόνο στους ανθρώπους, στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, αλλά και στα ζώα με τα οποία οι κάτοικοι μοιράζονται τον ίδιο τόπο.
Σύμφωνα με την παραπάνω αντίληψη, ο Δήμος φροντίζει να σιτίζονται καθημερινά αποικίες στειρωμένων γατών, από εθελόντριες / εθελοντές που λαμβάνουν κάθε μήνα 800 κιλά τροφής. Επίσης, η ευζωία και η ευημερία των ζώων μπαίνει στην πρώτη γραμμή της προσοχής από την πλευρά του Δήμου, με κτηνιατρικές συμβάσεις για στειρώσεις, περίθαλψη, ηλεκτρονική σήμανση και ό,τι άλλο χρειαστεί.

🐈 Η ζωοφιλική στρατηγική του Δήμου Αγίου Δημητρίου εδώ και 10 χρόνια έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της. Στην αρχή με μικρά και αβέβαια βήματα, και στη συνέχεια ολοένα και πιο δυναμικά, ο Δήμος στοχεύει στον πλήρη έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων γατών με τις στειρώσεις να αγγίζουν τις 1000 ετησίως.

🐕 Τα αποτελέσματα όμως της στρατηγικής αυτής φαίνονται και από ένα ακόμη γεγονός 👉δεν υπάρχουν πλέον αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους της πόλης, και αυτό γιατί το πρόγραμμα των στειρώσεων είναι σε ισχύ στον Άγιο Δημήτριο για περισσότερα από 17 χρόνια. Ενώ, τα εγκαταλελειμμένα – κατά καιρούς – σκυλιά, περισυλλέγονται από το Δήμο, φιλοξενούνται σε σπίτια εθελοντών ή σε συνεργαζόμενη πανσιόν, στη συνέχεια πραγματοποιείται εκστρατεία υιοθεσίας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου και ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την πιθανή υιοθεσία.

🐶 Στις περιπτώσεις παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης ο Δήμος, με τους εθελοντές / εθελόντριες και στη συνέχεια με τη Δημοτική Αστυνομία, επεμβαίνει προκειμένου να εφαρμοστούν όσα ορίζει ο Νόμος για την προστασία των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

❣️Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια εθελοντών/εθελοντριών – ενεργών πολιτών του Αγίου Δημητρίου. Εν τη γενέσει του, στηρίχθηκε πολύ στις γνώσεις, την εμπειρία και τις προτάσεις εκείνων, από την Κοινωνία των Πολιτών, που ήταν – και είναι χρόνια – στο φιλοζωικό κίνημα.

🎯 Επιπλέον στο Δήμο Αγίου Δημητρίου απώτερος στόχος – εκτός από τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου και υγιούς πληθυσμού αδέσποτων – είναι η δημιουργία υπεύθυνων κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων και φιλόζωων πολιτών που θα σέβονται το περιβάλλον της πόλης μαζί με τα ζώα που κατοικούν σε αυτό.

Διήμερο γιορτής – ευαισθητοποίησης και υιοθεσίας

💛 Για το λόγο αυτό, διοργανώνει διήμερο γιορτής – ευαισθητοποίησης και υιοθεσίας το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, από ώρα 11:00 έως 15:00,  στην πλατεία Αλ. Παναγούλη, με πλήθος δράσεων, δραστηριοτήτων, εκπαιδεύσεων για όλες τις ηλικίες, φιλοζωικών μπαζάρ και με πολλά ζώα προς υιοθεσία! 💙

🐈‍⬛ Τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
♥ Υιοθετούμε δεν αγοράζουμε
♥ Ενημερωνόμαστε και αγαπάμε τα ζώα!

*️⃣ Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, το κόστος των ετήσιων δαπανών καλύπτεται εξολοκλήρου από ιδία έσοδα, καθώς η εφαρμογή του νέου Νόμου 4830/2021 δεν έχει αποφέρει έως τώρα κανένα έσοδο στους Δήμους, ενώ διαχρονικά τα έσοδα γι’ αυτή την αρμοδιότητα ήταν μηδαμινά.