Ψήφισμα – κάλεσμα συμμετοχής στην Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μαρτίου 2019

Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, κατά τη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 20-2-2019, εξέδωσε το ψήφισμα που ακολουθεί:

Καλούμε τις φεμινιστικές και γυναικείες κινήσεις και οργανώσεις, τις αιρετές γυναίκες στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Τοπική και Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, τα τμήματα φεμινιστικής πολιτικής/γυναικών των πολιτικών κομμάτων, σε κοινή δράση για την καθιέρωση και στη χώρα μας της φεμινιστικής απεργίας, με σκοπό να μετατρέψουμε την 8 Μάρτη σε Παγκόσμια Ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και αγώνα. Στο πλαίσιό της να επιδιώξουμε ώστε με πρόσκλησή μας όλες οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι επιχειρηματίες, οι αγρότισσες, οι φοιτήτριες, οι μαθήτριες, όλες τις γυναίκες να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.
Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους, να υποκινήσουμε την κοινωνία ώστε να κατανοήσει το πώς και γιατί τα θέματα φύλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και θέτει τον πολιτισμό σε υποχώρηση και κατά συνέπεια η δική της ευθύνη είναι τεράστια.

  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στη μισθολογική διάκριση και στα εμπόδια ανέλιξης μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες – αρκετά! με την περιφρόνηση και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των γυναικών, τις απολύσεις εγκύων και την αύξηση της επισφάλειας, του θηλυκού χαρακτήρα της ανεργίας και της φτώχειας.
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την ανάληψη από τις γυναίκες του συνόλου των ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, των καθηκόντων φροντίδας και ανατροφής.
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την απουσία μας από τα κέντρα των πολιτικών, οικονομικών, συνδικαλιστικών κ.λπ. αποφάσεων.
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τις διακρίσεις με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου.
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τις απίστευτες μορφές έμφυλης βίας που βρίσκονται σε κυκλοφορία. ΟΧΙ άλλη Ελένη ή Αγγελική.