Ψήφισμα στήριξης συμβασιούχων του Δήμου Αγίου Δημητρίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, κατά τη συνεδρίασή του της 3ης Νοεμβρίου 2021, με ομόφωνη απόφασή του, εξέδωσε το ψήφισμα που ακολουθεί.

“Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του τελευταίων 2 ετών, όχι μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες αιρετών και εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και στην σημαντική ενίσχυση που προσέφεραν οι έκτακτοι συμβασιούχοι που κάλυψαν τις ανάγκες της πανδημίας του COVID-19. Οι συμβασιούχοι αυτοί κλήθηκαν και συνέδραμαν τις προσπάθειες μας σε νευραλγικούς τομείς, όπως η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και σχολείων, το πράσινο, τεχνική υπηρεσία , κοινωνική υπηρεσία και Δημοτικά ιατρεία, διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας και υγιεινής και συμβάλλοντας αποφασιστικά στον αποτελεσματικό έλεγχο και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στην πόλη.

Τον προσεχή Δεκέμβριο λήγουν οι συμβάσεις του έκτακτου αυτού προσωπικού και το υψηλό επίπεδο καθαριότητας και υγιεινής που επιτεύχθηκε κινδυνεύει να ακυρωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες, ιδίως αν συνυπολογισθεί ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό.
Σε περίπτωση που οι συμβάσεις αυτές δεν ανανεωθούν τα σχολεία μας θα είναι με υποβαθμισμένες τις συνθήκες καθαριότητας, η υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου της πόλης και άλλες σημαντικές δημοτικές υπηρεσίες όπως το Τεχνικό Συνεργείο επισκευών, ο Πολιτισμός, Αθλητισμός, το Ωδείο, τα Γήπεδα, η Κοινωνική Υπηρεσία, τα Δημοτικά Ιατρεία, οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες κ.λπ. θα στερηθούν την αναγκαία βοήθεια των υπηρετούντων σ’ αυτές συμβασιούχων και ο Δήμος μας θα είναι στην δυσμενή θέση, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπλέον εργασίες και υπηρεσίες, που προστέθηκαν λόγω της κρίσης του «Covid-19» στο ήδη βεβαρημένο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις νέες αρμοδιότητες της τελευταίας δεκαετίας, έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος, συνεπεία του παγώματος των προσλήψεων εδώ και πάνω από μία δεκαετία και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων αλλά και με την κινητικότητα εργαζομένων όλο αυτό τον καιρό, είναι υποστελεχωμένος σε κρίσιμες υπηρεσίες.
• Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, αναγνωρίζοντας την σημαντική συμβολή των εργαζομένων αυτών στην μάχη κατά της πανδημίας του COVID-19 και την ομαλή λειτουργία του Δήμου, ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται με την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την άμεση και έγκαιρη μετατροπή των συμβάσεων «Covid-19» σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου .
• Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται τις αγωγές των Εργαζομένων Συμβασιούχων για την αντιμετώπιση «Covid-19» καθώς καλύπτουν πάγιες διαρκείς και απαραίτητες για την λειτουργία του Δήμου ανάγκες.
• Το Δημοτικό Συμβούλιο εντέλει την Οικονομική Επιτροπή να συνομολογήσει σε κάθε αγωγή για μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ.”