Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, κατά τη συνεδρίασή του στις 21-3-2022, μετά από σχετική συζήτηση, κατέληξε ομόφωνα στο ψήφισμα που ακολουθεί.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου έγινε πραγματικότητα και το βιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο ο λαός της Ουκρανίας, ως θύμα στο βωμό του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επέκταση των σφαιρών επιρροής και τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της υδρογείου.
Αίτια και αφορμές, πραγματικά ή τεχνητά, μπορεί να υπάρχουν πολλά, για την κήρυξη ενός πολέμου και την εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη. Ωστόσο, εν έτει 2022, η επιλογή αυτή έπρεπε να έχει εξαλειφθεί οριστικά και η επίλυση διαφορών μεταξύ των σύγχρονων κρατών, που η εδαφική τους ακεραιότητα, η εθνική τους ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα διέπονται από διεθνείς συμβάσεις και από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να γίνεται αποκλειστικά διά μέσου της διπλωματικής οδού σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και συναίνεσης.
Οι λαοί της Ευρώπης, κουβαλώντας βαριές μνήμες από τα δεινά δύο παγκοσμίων πολέμων, με βαθιά θλίψη και αγωνία για το μέλλον της ειρήνης, παρακολουθούν τις πολεμικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.
Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν να μοιράσουν τίποτε. Διακαής επιθυμία τους είναι η ειρηνική συνύπαρξη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη, η κοινωνική και οικονομική πρόοδος σε πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς. Ο πόλεμος δεν θα ήταν ποτέ επιλογή τους.
Τον πόλεμο επιλέγουν οι άρχουσες τάξεις και οι οικονομικές ολιγαρχίες των ισχυρών κρατών για να επεκτείνουν τα συμφέροντά τους, στο πλαίσιο μιας ακόρεστης αδηφάγας λογικής, που δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Αγίου Δημητρίου καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα την αποτρόπαιη εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, κατά παράβαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου.
Ωστόσο, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Οι ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν βεβαρυμμένο παρελθόν, τόσο με την ανοχή και παθητικότητα που επέδειξαν απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όσο και με τη συμμετοχή τους στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999.
Το 2022 οφείλουν να χαράξουν στρατηγικές και να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, την κατοχύρωση της ειρηνικής συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών και την κατάργηση γεωπολιτικών σχεδιασμών που απειλούν τον κόσμο με καταστροφή.
Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να φέρει τίποτα άλλο εκτός από καταστροφή για τους δύο λαούς, αλλά και για όλη την Ευρώπη, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στο όποιο κεκτημένο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της πολυφωνίας και του πολιτισμού, όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες, με την αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος αποκλεισμών και διώξεων ακόμη και στην τέχνη και τον αθλητισμό.
Κάθε ώρα που περνάει επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση και διογκώνονται οι προσφυγικές ροές. Ο αριθμός των προσφύγων σύμφωνα με καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Και δυστυχώς μάλλον είναι η αρχή και θα υπάρξουν πολλά εκατομμύρια ακόμα. Πρέπει οι Δήμοι να προετοιμαστούν για την φιλοξενία προσφύγων που θα καταφύγουν στη χώρα μας, εκφράζοντας έμπρακτα την αμέριστη αλληλεγγύη τους προς τα θύματα του βάρβαρου αυτού πολέμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου, αποδοκιμάζοντας κάθε είδους εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, απαιτεί:

  •  Να μη χρησιμοποιηθούν νατοϊκές υποδομές στο ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Να μη σταλεί κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα ούτε και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά και σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν.
  • Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.

Τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού είναι με το στρατόπεδο της Ειρήνης, των γεφυρών συνεννόησης, στη βάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου θα συνεχίσει τις δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, στηρίζοντας παράλληλα τους πρόσφυγες που θα προκύψουν από την Ουκρανία, αλλά και κάθε πρόσφυγα και μετανάστη από κάθε γωνιά της γης.