“Όταν τα σκουπίδια γίνονται τέχνη”

Περιβαλλοντικές δράσεις

Βιωματικές συμμετοχικές δράσεις σχολείων για την αειφορία,
την κυκλική οικονομία και την επαναχρησιμοποίηση!  

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή από μαθήτριες και μαθητές, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, οι ποικίλες πρωτότυπες περιβαλλοντικές δράσεις του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδα μείωσης αποβλήτων.

Οι δράσεις με τον τίτλο “Όταν τα σκουπίδια γίνονται τέχνη”, που υλοποιήθηκαν μέσα από τη συμμετοχική και βιωματική εμπλοκή μαθητριών και μαθητών, είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση στα καίρια θέματα της αειφορίας και της προστασίας του Περιβάλλοντος μέσα από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, με την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων συσκευασίας να μπαίνει σε προτεραιότητα!

Οι βιωματικές δράσεις των παιδιών ήταν πάνω απ’ όλα συμπεριληπτικές και γεμάτες ενσυναίσθηση, καθώς συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από σχολεία τυπικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν  σε συνεργατικά καλλιτεχνικά εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών, να ολοκληρώσουν ένα γλυπτό με τις δημιουργίες τους, να τραγουδήσουν περιβαλλοντικά τραγούδια και να μοιραστούν μηνύματα για το περιβάλλον και την συμπερίληψη.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου υποστήριξε τις δράσεις, καθώς επίσης και η ΑΜΚΕ NoWaste 21.

  • Το συντονισμό των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα μείωσης αποβλήτων, με σύνθημα “Σκέψου αειφορία- Μείωσε Συσκευασία” είχε ο Ελληνικός Οργανισμός Μείωσης Ανακύκλωσης.
  • Τα σχολεία που επιπλέον συμμετείχαν στις δράσεις ήταν τα: Ε.Ε.Ε.ΕΚ Καλλιθέας, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Αγίου Δημητρίου,  11ο Δημοτικό  Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 18ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 20ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Κιλκίς, Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου, 2ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, 3ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αγίου Δημητρίου.

Την εκδήλωση της λήξης των δράσεων τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ρ. Μαρίνη, ο περιβαλλοντολόγος από το ΓΠΑ, Β. Κυρίτσης και ο Μ. Μαλλιαρής, εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ NOWASTE21.

Ο γλύπτης Αριστοτέλης Βικεντίου εργάστηκε με αγάπη και αίσθημα προσφοράς μαζί με τα παιδιά και προσέφερε στη δημιουργία του γλυπτού.