ΤΡΩΑΔΕΣ, μια “καθολικά προσβάσιμη” παράσταση

Γιατί οι “ΤΡΩΑΔΕΣ” του μνημειώδους έργου του Ευριπίδη σε διασκευή Ζαν–Πολ Σαρτρ, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Τετάρτη 7-9-2022 από την ομάδα ΘΕΑΜΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Φεστιβάλ πόλης 2022”, θα είναι μια ξεχωριστή, συμπεριληπτική και καθολικά προσβάσιμη παράσταση;
Τι σημαίνει μια καθολικά προσβάσιμη παράσταση;
Η ομάδα ΘΕΑΜΑ Συμπεριληπτικό Θέατρο – Theama Inclusive Theatre ΘΕΑΜΑ, η πρώτη στην Ελλάδα επαγγελματική ομάδα θεάτρου, για άτομα με και χωρίς αναπηρία παρουσιάζει πάντοτε καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις που απευθύνονται σε όλες, όλους, και όλα, κάνοντας έτσι μια πρόταση πολιτιστικής και κοινωνικής παρέμβασης.
Αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο σε οποιαδήποτε πολιτιστική δράση, είναι η δυνατότητα προσβασιμότητας τόσο στους συντελεστές, όσο και στους θεατές. Η προσβασιμότητα δηλαδή είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των δράσεων της ομάδας ΘΕΑΜΑ.
Πιο συγκεκριμένα, και θεωρώντας δεδομένο ότι η αναπηρία είναι μια ζώσα κατάσταση, αναπόσπαστο κομμάτι του ποιοτικού θεάτρου και χορού για όλ@, οι παραστάσεις της ομάδας ξεπερνούν τον επαγγελματισμό και γίνονται προτάσεις συνεκπαίδευσης και συναντίληψης.
Με τον όρο “Καθολική Προσβασιμότητα”, εννοούμε πως όλοι οι άνθρωποι χωρίς αναπηρία, αλλά και όλοι οι άνθρωποι με όλων των ειδών τις αναπηρίες, μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο στο δομημένο περιβάλλον όπου παρουσιάζεται μια παράσταση, όσο και στο περιεχόμενο αυτής.
Έτσι, η ομάδα φροντίζει πάντα οι χώροι διεξαγωγής των παραστάσεων να έχουν ράμπες, τουαλέτες αναπήρων και χώρο για αμαξίδια, ώστε να είναι προσβάσιμοι για άτομα με κινητικές αναπηρίες.
Επιπλέον, στο περιεχόμενο της παράστασης υπάρχει πάντοτε:
🧡 Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΓΝ) επί σκηνής για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα, ενσωματωμένη και ρέουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης,
🧡 Υπέρτιτλοι (CC) για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα που δεν γνωρίζουν την Νοηματική Γλώσσα,
🧡 Υπέρτιτλοι (CC) στα Αγγλικά για όσους δεν γνωρίζουν Ελληνικά
🧡 Ακουστική Περιγραφή (AD)
🧡 Έντυπο υλικό (πρόγραμματα, περίληψη έργου, κλπ) σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και
🧡 Γραφή Braille για τυφλά άτομα και άτομα με μειωμένη όραση.